Köpvärda fonder i maj - så gick det

Utvärdering Den senaste månadens oro och överraskande stora börsnedgångar har påverkat avkastningen för Placeras fondval senaste halvåret. Det har varit en tuff period för fondsparare. Många populära fondkategorier som Sverigefonder har nu oförändrad avkastning sedan årsskiftet.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer ska gå bättre än snittet av likande fonder framöver. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför maj 2018.

I förra månadens utvärdering skrev jag om den starka sommarbörsen i Stockholm och på andra börser. Men den senaste månadens kräftgång har gjort att de flesta regioner backat sedan i slutet av maj. Den amerikanska dollarn har fortsatt att stärkas mot kronan det senaste halvåret. Uppgången för dollarn är drygt 4 procent. Det har gjort att USA-fonder nu har positiv avkastning mätt i kronor under perioden.

De bästa fondmarknaderna hittar vi i Östeuropa och inom smalare branschfonder. Här sticker läkemedelsfonder och teknikfonder ut med positiv avkastning det senaste halvåret.

De senaste utvärderingarna har varit riktigt bra för Placeras utvalda fonder. I snitt har åtta av tio fonder presterat bättre jämfört med sina respektive kategoriindex enligt Morningstar. Den här månaden sjunker det till sex av tio fonder som utvecklats bättre jämfört med sina kategoriindex, vilket jag inte är nöjd med. Det är bara två fonder som lyckats komma upp till positiv avkastning det senaste halvåret. Vilket vittnar om att det har varit tufft.

Vi gjorde ett fondbyte inför maj. Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära utgick och in på Placeras lista kom Handelsbanken Nordiska Småbolag, en aktivt förvaltad fond. De nordiska länderna har en stabil tillväxt, och genom att investera på de nordiska börserna får vi en jämn och bra fördelning mellan olika sektorer.

Norden har historiskt varit en mycket dynamisk och tillväxtvänlig region. Att diversifiera på övriga nordiska börser de senaste åren har hjälp till att öka avkastningen då Stockholmsbörsen har haft en svag period. Det blev ett lyckat val och fonden har sjunkit med minus 2,1 procent vilket är bättre Kategorisnittet för Norden fonder som backat med drygt 4 procent.

Klart högst avkastning det senaste halvåret har de två lågriskfonderna som fokuserar på räntesparande. Det imponerar mycket att Spiltans Räntefond Sverige lyckat avkasta betydligt bättre än sitt kategorisnitt som faktiskt har negativ avkastning under perioden. Det är riktigt bra med tanke på att fonden har bland den lägsta risken i kategorin. Även lågriskhedgefonden Atlant Stability imponerar med en avkastning på 0,4 procent under halvåret. Och den senaste månaden har fonden levererat 0,1 procent så den gör själ för namnet Stabil.

Alla aktiefonderna har backat under halvåret, men vi hittar i vanlig ordning hos fonden Swedbank Roburs Ny teknik i topp. Men för ovanlighetens skull är avkastningen på minus 0,7 procent och den har till råga på allt blivit slagen av kategorisnittet av liknande fonder.

Listans tre blandfonder har haft ett tufft halvår, alla fonderna har negativ avkastning. Bara indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix har haft en bättre avkastning än kategorisnittet för Blandfonder, SEK-balanserat.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ Placera på Facebook, LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -