Här är nya blankarfavoriten

Börs En av börsens största bostadsutvecklare är nya blankarfavoriten, enligt ny statistik.

Under onsdagen släpptes nyheten att bostadsutvecklaren JM fått en ny storägare i form av norska Obos. Obos är Norges största bostadsbyggare.

Samtidigt visar färsk statistik att bolagets aktie nu är den mest blankade aktien av alla aktier på Stockholmsbörsen. Totalt är 12,48 procent av JM:s aktiekapital blankat, enligt statistik från Holdings.

Sedan i maj 2017 har JM:s aktiekurs rasat med 47 procent. Trots fallet tror alltså blankarna på fortsatt nedgång i aktien.

I mitten av oktober släppte JM sin rapport för det tredje kvartalet. Den visade ett krympande rörelseresultat som landade på 411 miljoner kronor jämfört med 543 miljoner samma kvartal förra året. Rapporten visade också att antalet byggstarter och antalet sålda bostäder minskar.

Under årets nio första månader sålde JM 1 712 bostäder, jämfört med 1 956 samma period förra året.

Totalt har nio olika aktörer valt att korta JM-aktien. Störst är Odey Asset Management, som kortat drygt 3 procent av kapitalet. Bland blankarna finns även Marshall Wace som är en av de största blankningsaktörerna på Stockholmsbörsen och i världen.

Totalt uppgår det blankade kapital i JM till 1,5 miljarder kronor.

JM petar ner teknikbolaget Mycronic som den mest blankade aktien på börsen. Det blankade kapitalet i Mycronic har minskat något under de senaste dagarna.

Som trea och fyra över de mest blankade aktierna på börsen just nu återfinns inkassobolaget Intrum och Tele2. Samtliga fyra aktier i topp har nu över 10 procent av sitt kapital blankat.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -