Håkansson: "Kina är vårt huvudcase"

Fonder Nedgången på världens börser har sannolikt nått botten. Kinesiska aktier är nu historiskt lågt värderade samtidigt som USA har upplevt en onormalt hög tillväxt i år. Det kan ändras inför nästa år, säger Peter Elam Håkansson en av grundarna av tillväxtmarknadsspecialisten East Capital.

Det var många på marknaden som trodde på fortsatt starka börser för tillväxtmarknaderna inför 2018. Fjolåret avslutades stark för de asiatiska tillväxtmarknaderna, men nu är det förbytt till stora nedgångar.

Varför har tillväxtmarknaderna varit så överraskande svaga i år?
”2018 borde ha varit ett bra år för tillväxtmarknader. Det brukar vara bäst att vara investerad på tillväxtmarknader när den relativa tillväxten är högre på tillväxtmarknaderna än i de utvecklade marknaderna. Men i år har USA:s ekonomiska tillväxt överpresterat. Det låg inte i prognoserna att skattereformen skulle skapa så stark tillväxt. Det har skapat en överraskande stor relativ tillväxt mot tillväxtmarknaderna, vilket gynnat USA-börserna.”

”Den överraskande starka tillväxten i USA har gjort att Fed behövt höjt räntan snabbare, vilket stärkt dollarn. Det har i sin tur påverkat de tillväxtmarknadsländer som har haft högst skuldsättning i utländsk valuta. Här hittar vi bland annat länder som Argentina och Turkiet som har backat mycket i år. Men det finns undantag på tillväxtmarknaderna, exempelvis Ryssland som har gått bra i år, drivet av högre oljepris i dollar och låg rubel, vilket ger flera exportbolag stora vinster.”

 ”Men vi tror att skattereformen bara är en one-off effekt och att den kommer att avta, vilket gör att USA:s och den utvecklade världens relativa tillväxtfördel mot tillväxtmarknaderna kommer att minska.”



Peter Elam Håkansson.

Hur länge kan nedgången fortsätta?
”Kursmässigt kan det redan ha vänt, vi har ju redan sätt en tydlig vändning i Turkiet efter en riktigt djup nedgång. Här kan investerarna sett att nedsidan är begränsad. Vi har sett lite tecken på att det börjar vända i Kina. Ser man på Kina idag är det en av de billigaste relativ-värderingarna någonsin. Och ser man inom Kina så är A-aktier betydligt billigare än H-aktier som är noterade på Hongkong-börsen. Det är inom A-aktier vi hittar de mest spännande bolagen som drivs av entreprenörer. Och det är fortfarande en mycket stor entreprenörskraft i Kina. De många statliga bolagen som är noterade hittar man inom H-aktierna och de är inte lika intressanta.”

”I takt med att A-aktier nu blir inkluderade i olika markandsindex blir det svårare för investerare att ignorera de Kinesiska A-aktierna när man nu enklare kan handla via Shenzhen Hong kong Stock Connect.”


Shenzhen.

Vad tror du om handelskriget mellan USA och Kina?
”Det svåra är att läsa Trump, han hittar sitt sätt att pusha sina opponenter till en deal som är bra för USA. Han börjar hårt och sedan mirakulöst blir det en deal. Det mest logiska är att det kommer en lösning. Det har båda länderna allt att vinna på. Då båda ländernas ekonomier är ganska hårt sammanflätade.”

”I grund och botten är ju Trump en marknadsmänniska som är för tillväxt, men han skapar oro för investerare. Det är en svår avvägning och det ser man inte minst i Ryssland. Samtidigt som Trump har en viss förhandlingsretorik, har han varit Rysslandsvän och istället blivit kritiserad för detta. Och nu hotar han med nya sanktioner. Marknaden fungerar så att den vill ha nyheter som bekräftelse, även om det är dåliga nyheter.”

”Vi har investerat inom tillväxt & frontier markets i över 20 år och varit med om fler tillfällen där just negativa nyheter, givet den klarhet marknaden efterfrågat. Ett exempel var när Putinkritiker Michail Chodorkovskij blev arresterad och sattes i häkte och senare dömd. Det blev det en start på en lång uppgång på Moskvabörsen. Det var svagt oroligt vägen fram, sedan kom nyheten med den fällande domen och då hade de som varit oroliga redan sålt. Det ser vi nu igen, de som är oroliga för nya sanktioner i Ryssland har nog redan sålt. Och blir det nya sanktioner mot Ryssland kan det bli precis tvärt emot, fakta på bordet kan ge uppgång.”

Vad föredrar ni för marknader inför 2019
”Som en långsiktig sparare tycker vi att man bör äga lite tillväxtmarknader, då ekonomierna över tid växer snabbare än utvecklade marknader. Frågan är bara hur mycket man ska vara investerad från år till år. Vi tror att USA:s tillväxt minskar efter skattereformen vilket ger bättre relativ tillväxt för tillväxtmarknaderna.”

”Kina är vårt huvudcase, vi tror fortfarande på A-aktier som handlas på historiskt låga nivåer. Utöver alla spännande bolag inom A-aktiemarknaden gillar vi även vissa H-aktier noterade på Hongkong-börsen, som Tencent. Tencent är ett fantastiskt bolag. Men vi har i mångt och mycket valt att ta vår Tencent-exponering genom det sydafrikanska bolaget Naspers, som äger 31 procent i Tencent. Då får man med lite annat på köpet bland annat Ryska Avito. Vi ser det som ett superspännande köp med stor rabatt. Och vi har positionerat oss för en minskning av rabatten. Vi tittar ofta på intressanta alternativ som är felprissatta, som preferensaktier. Så äger vi till exempel i Samsung genom preferensaktier. Vår tes är att felprissättningarna rättar till sig över tiden och då får man förhoppningsvis några extra procents avkastning.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -