Sveriges sämsta fonder

Fondkommentar De senaste fem åren har Stockholmsbörsen inklusive utdelningar avkastat 61 procent. Snitt för alla Sverigefonder är 68 procent. Men det finns fonder som haft det riktigt tufft att hänga med index. Här är fonderna som haft den sämsta avkastningen under de senaste fem åren.

Av de tio sämsta fondera är sju aktivt förvaltade och tre är billiga indexfonder. Det är tydligt att svag avkastning ger dålig rating hos Morningstar. Fonderna med sämst avkastning har i bästa fall bara fått två stjärnor av Morningstar, men de flesta får nöja sig med en stjärna för de senaste fem åren. Ett sätt att försöka ta tillbaka förlorad avkastning och få höjd rating är att byta ut förvaltaren.

Av de sju aktivt förvaltade fonderna har yxan gått varm de senaste åren i takt med den allt svagare avkastningen.

Fem av fonderna har fått nya ansvariga förvaltare. Så de är inte på något sätt ansvariga för avkastningen under femårsperioden. Vilket gör att det är svårt att hitta vilka aktieval som bidragit med den relativt svaga avkastningen under perioden. Men i flera av de aktiva fonderna med nya förvaltare, är det sannolikt att Hennes & Mauritz varit en av aktierna bakom periodens svaga avkastning. Som historiskt har varit en populär aktie i fonder med stor vikt.

Allra svagast avkastning har det gått för Danske Invest Sverige Fokus SA. Fonden investerar i ett koncentrerat antal aktier på den svenska marknaden och den har idag 30 aktier. Fonden har haft en mager avkastning och bara stigit med 27 procent de senaste fem åren. Fonden förvaltades mellan 2013 och januari 2016 av Tomas Klevbo. I februari 2016 tog man nya tag och Ulric Grönvall blev ansvarig fondförvaltare. För att vända fondens fortsatt svaga avkastning anslöt Mattias Cullin som medförvaltare så sent som i oktober i år. 

Alla fondens innehav är inköpta det senaste året. Så här har man slängt ut alla gamla surdegar. Fondens tre största innehav idag är Volvo, SEB och AstraZeneca.

Vi hittar även systerfonden Danske Invest Sverige på listan. Den har haft lite starkare avkastning än Danske Invest Sverige Fokus och landar på 37 procent. Även här hittar vi Volvo som fondens största innehav. Man tog in Mattias Cullin som förvaltare i mars 2016, för att vända den tidigare svaga avkastningen. Sedan Mattias Cullin tog över fondens förvaltningen har fondens avkastningen varit högre än både Morningstars kategorisnitt för Sverigefonder och index. Ett lyckat drag.

Det är bara två av de aktivt förvaltade fonderna som har kvar sina förvaltare som varit med under hela mätperioden. Det är Cicero Focus A och Nordic Equities Sweden.

Cicero Focus A är den fonden som har näst svagast avkastning med 35,3 procents avkastning. Och den sämsta av de aktivt förvaltade fonderna med samma förvaltningsteam för hela perioden. Fonden förvaltas sedan 2008 av Christer Sterndahlen. Med fokus på stabila vinstgenererande bolag med bra direktavkastning. Och portföljen är koncentrerad till 20 aktier.

Fondens val av stabila värdebolag har inte varit i ropet hos investerarna de senaste fem åren. Investerarna har istället flockats till snabbväxande betting- och spelbolag samt premierat bolag som haft en hög förvärvstakt.

SEB, Volvo och Swedbank hör till fondens tre största innehav idag. Förvaltaren har en stor tilltro till bolagen, de väger straxt under 10 procent vardera, vilket är i nivå med den maximalt tillåtna vikten i ett enskilt innehav. SEB och Swedbank har positiv avkastning i år med återinvesterade utdelningar. Volvo har däremot haft det kämpigare och backat med runt 11 procent inräknat årets utdelning.

Fonden har en stjärna av Morningstar på både fem och tre års sikt.

Tredje sämsta fond är en Evli Aktieindex som är en indexfond. Fonden följer SIX30-index som följer de 30 största och mest handlade bolagen noterade på Stockholmsbörsen. Avkastningen är 35,4 procent för de senaste fem åren och fonden har en stjärna av Morningstar.

Bland fondens sämsta aktier hittar vi Hennes & Mauritz och Telia. Båda aktierna har haft bra avkastning i år. Men de fem senaste åren avkastningen varit riktigt svag vilket gör att deras andel av fondens värde sjunkit betydligt.

H&M:s aktiekurs har mer eller mindre kollapsat sedan mitten av 2015, då den toppade på drygt 360 kr. Vilket är stor kontrast till dagens kurs på 158 kr. De senaste fem åren har aktien backat 43 procent. Lägger man till utdelningar så lindras nedgången till minus 32 procent.

Alla tre indexfonderna har valt samma index att investera efter det smalare storbolagsindexet. Och bäst av de tre har Avanza Zero avkastat med en 38,7 procentig uppgång. Det är den obefintliga avgiften som gör att fonden har högre avkastning än de två andra indexfonderna. Ett tydligt exempel på hur avgiftens storlek över tid påverkar fonden avkastning.

Det är tydligt att storbolagsindex har stigit betydligt mindre än det bredare aktieindexet SIX Return index som innehåller alla bolagen noterade på Stockholmsbörsen med återinvesterade utdelningar.

En indexfond som följer alla bolag noterade på Stockholmsbörsen har de senaste fem åren varit ett betydligt bättre index och fondval.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -