Spararna storköper guldfonder

Fonder Guldfonder och företagsobligationsfonder lockar Avanzas fondsparare i oktober medan teknik och Nordamerika går bort. Se hela listan här.

En svalare global konjunktur i kombination med rådande handelskonflikter och höga USA-räntor får Avanzas fondsparare att dra ned risken i oktober. Aktiefonder säljs av till förmån för företagsobligationsfonder, som är månadens mest köpta.

”En företagsobligationsfond som placerar i företagskrediter med kortare löptid kan vara ett bra alternativ om du känner att du har en för hög risk i portföljen”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

”Här är det bra att vara extra noggrann i fondvalen, så att du verkligen väljer en räntefond med låg risk och inte en som placerar i räntepapper med längre löptid”,

Även guldfonder lockar stort i oktober, ett tydligt tecken på att spararna tar det lite försiktigare.  

”Guld brukar traditionellt sätt ses som en trygg hamn i oroliga tider och fonderna har stått emot senaste månadens börsturbulens bra”.

Men Johanna Kull poängterar att guldfonder kan svänga kraftigt i värde och dessutom påverkas de av dollarkursen. Anledningar till att de passar den lite mer aktiva spararen.

På säljlistan dominerar teknikfonder med Swedbank Robur Ny Teknik i toppen, och Nordamerikafonder.

”Teknik har varit den klart bästa sektorn för investerare de senaste fem åren, men nu har den allmänna börsoron slagit relativt hårt mot de högt värderade teknikaktierna. De har pressat teknikfonderna och många sparare, som trots allt fått en ganska bra kursresa, väljer nu att sälja av och plocka hem en del av vinsten”.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -