Så skyddar du bäst hemmet

Privatekonomi Höstmörkret är mumma för inbrottstjuvarna, men också för larmbolagen som ökar försäljningen av hemlarm. Ett larm är kostsamt och funkar inte särskilt bra, det finns betydligt bättre alternativ, vissa helt gratis.

Kombinationen mörka kvällar och många bortresta gör att antalet inbrott ökar ordentligt under höstlovet. Faktum är att just höstlovet är den vecka då flest inbrott begås i Sverige både i villor och lägenheter, enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ. Och flera av Sveriges stora försäkringsbolag, till exempel Trygg Hansa, vittnar om samma sak.

Rädslan för att råka ut för inbrott gör att allt fler väljer att installera larm hemma. Idag har över en halv miljon bostäder ett installerat hemlarm. Men ett larmsystem är ingen garanti för att slippa inbrott, faktum är att det kan snarare kan ge motsatt effekt.

”Våra egna undersökningar visar att det inte sker färre antal inbrott i hus som är larmade. Mer än hälften av alla bostadsinbrott begås av ligor som inte skyr några medel. Ett inbrott tar i snitt tio minuter och när väktare är på plats har tjuven i regel hunnit lämna”, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert, Trygg Hansa.

Håkan Franzén.

”I vissa områden har det tvärtom skett fler inbrott i larmade hus eftersom det för tjuven kan signalera att här finns det något jag vill skydda och att det kan vara lönsamt att göra inbrott”.

Han får medhåll av Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen, som menar att ett larm kan inge en falsk trygghet om man tror att larmet hindrar en tjuv från att ta sig in i bostaden.



Lina Nilsson.

”Larmet i sig är inget inbrottsskydd, det är bara certifierade lås på dörrar, fönster och altandörr, säkerhetsdörrar, grindar och så vidare, som kan ge ett bra inbrottsskydd. Däremot så förkortar det tiden tjuven har på sig inne i bostaden och det pockar på uppmärksamhet från grannar vilket är bra”, säger hon.

Och det finns andra fördelar med ett larm. Idag är hemlarmen nämligen mer än bara ett larm med många olika funktioner och finesser, exempelvis kan man koppla till kameror, brandlarm och fuktlarm.

Av den anledningen tror både Håkan Franzén och Lina Nilsson att många känner sig tryggare med ett larm, med all rätt. Om larmet är kopplat till en larmcentral så kommer ett vaktbolag ut och säkerställer hemmet, tills du kommer hem och kan ta tag i situationen.

”Det kan till exempel vara så att det brinner och larmet går, men du kanske ligger och sover och inte vaknar, eller så får du skador på ditt hem, vare sig det är naturen eller tjuven som orsakat skadan. Något som kan leda till ökade skador på ditt hem om du är bortrest, exempelvis snö genom ett trasigt fönster som orsakar vattenskador”, säger Lina Nilsson.

Det är inte helt enkelt att räkna på hur mycket ett larmsystem kostar i längden. Du måste ta hänsyn till startkostnad, installationskostnad och kolla upp om du hyr eller betalar av på de olika komponenterna i ditt system.

Ett komplett larm genom ett larmbolag, kan kosta mellan 1 500 kronor och 10 000 kronor att installera. Dessutom tillkommer en månadsavgift på mellan 250 och 400 kronor.

Det går också att köpa ett friköpt larm som du installerar själv, då slipper du betala dyra abonnemangsavgifter till larmbolaget. Om larmet löser ut får du ett meddelande i mobilen, och har du dessutom kameror och ser att det pågår ett inbrott kan du själv ringa polisen.

Överväg noga om du behöver skaffa ett hemlarm. Är det värt pengarna? Har du råd så är det ingen nackdel, men det finns andra sätt att skydda sitt hem från inbrott.

 

Grannsamverkan - det enda som funkar enligt forskning

Enligt Håkan Franzén så finns det bara en enda metod som bevisligen minskar antalet inbrott, med 26 procent, det är helt gratis och stavas Grannsamverkan.

”Metoden bygger på att grannarna i ett område hjälper varandra att hålla koll, och samarbetar med polisen. Det är den enda metoden som fungerar, inte bara på bostadsinbrott, det leder även till färre cykelinbrott, överfall och andra så kallade vardagsbrott”

Håkan Franzén menar att det inte är särskilt komplicerat att starta igång en Grannsamverkan och med tanke på dess positiva effekter är det värt tiden det tar.

Börja med att prata med grannarna och sedan utser ni en kontaktperson som tar kontakt med polisen och berättar att ni vill rulla igång.

Håkan Franzén tycker att Grannsamverkan är själva basen bland de möjliga inbrottsskydden som finns. Inbrottstjuvar skyr de områden som jobbar med grannsamverkan och ryktet sprider sig snabbt.

Om det är någon du inte känner igen, ofta är inbrottstjuvar utklädda till hantverkare, eller som beter sig konstigt, ställ frågor, något som man kanske normalt drar sig för. Men om ni är, exempelvis, 15 hushåll i området som samarbetar, då är det alltid någon som vågar fråga.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -