Sämsta börsmånaden sedan finanskrisen?

Makroveckan Det fortsätter att gå tungt på börsen och oktober kan bli den sämsta börsmånaden sedan 2009. Förhoppningsvis kan veckans konjunktur- och inflationsdata lyfta humöret en aning men osvuret är bäst.

Vi har en sur börsvecka bakom oss och den svenska börsen backade med 3,4 procent. I USA gick börsen ner med nära 4 procent (S&P500) och i tillväxtekonomierna med 3,4 procent. Sker ingen radikal vändning under de närmaste dagarna lutar det därmed åt att oktoberbörsen blir den sämsta börsmånaden sedan den amerikanska finanskrisens dagar.

Det är en blandning av ränte-, konjunktur- och handelsoro som fortsätter att tynga riskviljan. Dessutom har vi ett osäkert mellanårsval i USA i antågande vilket säkert sänker riskaptiten på sina håll. Rapportperioden har dessutom bjudit på lite blandad kompott. Framför allt är det omsättningssiffrorna som varit lite svagare än väntat.

Noterbart är också att oljepriset fortsätter att backa och nu handlas kring 76 dollar per fat. En förklaring är att saudierna befinner sig på defensiven efter att ha pressats hårt i samband med mordet på journalisten Khashoggi. Det har getts vissa löften att landet ska täcka upp produktionsbortfall.

I veckan som kommer lär intresset i första hand riktas mot viktiga konjunktur- och inflationssiffror.

Veckan inleds med amerikanska inflationssiffror när defaltorn för privat konsumtion publiceras. Det centrala inflationsmåttet för Federal Reserve.

På onsdag är det inflationssiffrorna för EMU-området som lockar det mesta av intresset. Även om inflationen i oktober väntas ha tickat upp en aning så är kärninflationen troligen fortsatt plågsamt låg. Det kan bidra till fortsatt press på euron som nu handlas kring 1,14 dollar per euro.

På torsdag publiceras inköpschefsindexen för oktober och förhoppningen är att de, trots allt, ska visa på fortsatt hygglig fart i den globala ekonomin. Det skulle kunna ge riskviljan en liten, välbehövlig skjuts uppåt. Svaga siffror kan i sin tur spä på börsnedgångarna.

Veckan avslutas med superheta amerikanska arbetsmarknadssiffror. Fokus ligger främst på löneökningarna som väntas vara de högsta sedan 2009. Det sätter i så fall press på Federal Reserve att gå vidare med räntehöjningar trots Donald Trumps vilda protester.

För svenskt vidkommande ser vi främst fram mot torsdagens inköpschefsindex och fredagens penningpolitiska protokoll från Riksbanken. Det sistnämnda kan ge signaler om det blir en december- eller februarihöjning av räntan.   

Måndag

Från USA kommer den kanske viktigaste inflationssiffran när deflatorn för privat konsumtion publicerar. En minder nedgång i inflationstakten är väntad och kanske kan ett sådant utfall lugna ner de finansiella marknaderna en aning eftersom det ger Federal Reserve visst manöverutrymme gällande räntan.

Tisdag

Barometerindikatorn för EMU-området publiceras. En mindre nedgång är väntad men indikatorn väntas fortsatt visa på hygglig tillväxt. Negativa överraskningar kan komma att slå på både euron och börserna eftersom det skulle bli ytterligare ett tecken på en konjunktursvacka. Konsumentförtroendet i USA väntas ha sjunkit något, men från riktigt höga nivåer.

Onsdag

Viktiga inköpschefsindex för Kina publiceras under natten mot onsdag. Ganska små förändringar är väntade och det borde vara goda nyheter för finansmarknaden om utfallet hamnar när prognoserna. Inflationen i EMU-området väntas ha tickat upp en aning i oktober men kärninflationen är däremot fortsatt mycket låg.

Torsdag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det mest intressanta för oss är om det svenska indexet kommer att backa eller om det faktiskt kan bli en positiv överraskning. Det mesta talar för det förra scenariot men osvuret är ändå bäst. Det amerikanska indexet väntas sjunka något, men även här handlar det i så fall om en nedgång från en hög nivå. Räntebesked från Bank of England.

Fredag

Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll och intressantast att se hur många i direktionen som tenderar att luta mot en decemberhöjning. Kan ge effekter på kronan. Mycket av marknadens fokus riktas annars mot de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna. Återigen är det främst mot timlöneökningarna som det mesta av intresset lär hamna på. För första gången sedan 2009 väntas timlöneökningarna ligga över 3,0 procent i årstakt. En hög siffra kan ge börsen lite skrämselhicka.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -