Aktierna som är vinnare över tid

Fondkommentar Småbolag är mer anpassningsbar än stora bolag, vilket gör dem till vinnare över tid. Det säger Isabelle de Gavoty, ansvarig för småbolagsinvesteringar på kapitalförvaltaren AXA till Placera.

AXA Investment Managers är en av Europas största kapitalförvaltare. De förvaltar idag totalt 759 miljarder euro. Förvaltaren Isabelle de Gavoty har arbetat hos AXA i 20 år och förvaltat investeringar i 19 år.



Isabelle de Gavoty.

Varför ska man som investerare ha småbolag istället för stora bolag?

”Vi letar tillväxtpotential hos bolag. Det hittar vi bland småbolag som är betydligt mer anpassningsbara till en föränderlig värld än de stora bolagen. Småbolag är mer innovativa och hittar ofta en lönsam nisch med bra uthållig tillväxt där de kan bli marknadsledare. Småbolag gynnas också betydligt mer av uppköp, vilket är positivt.”

”Det finns studier som säger att 80 procent av kursförändringen i stora bolag är relaterad till makrofaktorer. Hos småbolagsaktier är det bara 40 procent makrofaktorer. Här kommer hela 60 procent av aktiekursens förändring från bolagsspecifika faktorer som den egna tillväxten. Det gör att stora bolag kommer att påverkas betydligt mer av makrohändelser som handelskrig än småbolag. Det är tydligt att småbolag levererar en överlägsen vinsttillväxt över tid, jämfört med stora bolag.”

”Trots att det finns flera faktorer som talar för småbolagsinvesteringar så är många institutioner underinvesterade i det tillgångsslaget.”

Varför har ni mest tillväxtbolag i fonden, utesluter ni värdebolag?

”Vi utesluter inte bolagen om de är värdebolag. I slutändan är det ju fondens avkastning som räknas, oberoende hur den har skapats. I vår investeringsprocess letar vi bolagen med en skalbar produkt. De ska var marknadsledare och ha en tydlig och uthållig tillväxt. Det är egenskaper vi mest hittar hos mindre tillväxtbolag.”

”Vi har det brittiska oljeservicebolaget Hunting i fonden, som mer är ett värdebolag än tillväxtbolag. Vi investerade i Hunting när oljepriset var lågt i mars 2016 då ingen investerare ville ta i bolaget. Bolaget hade en bra marknadsposition och tydligt kostnads fokus precis det vi gillar. Den senaste tiden har vi sålt av aktier i takt med kursuppgången för aktien. Det viktigaste för mig är att få en portfölj som består av aktier som drivs av olika typer av tillväxtfaktorer.”

Vilka unika egenskaper letar ni efter i era investeringar?

”Vi letar efter bolag som växer snabbare än marknaden. De ska gärna vara distruptiva med en unik affärsmodell som förändrar en hel marknad. Jag fokuserar på att hitta framtida vinnare på en marknad som inte har så många spelare. Bolagen ska även ha en tydlig kostnadskontroll. Vi har också en tydligt ESG-analys i investeringsprocessen som bolagen ska uppfylla. Den är viktigt då den tar bort mycket risk och osäkerhet i investeringen.”

”En viktig del för en investering är bolagsmöten med ledningen. Det ger en bra och ovärderlig inblick i bolaget. Där får man exempelvis en tydlig bild hur bolagets ledning förhåller sig i sin syn till kunder och hur de värdesätter kundnöjdhet. Det kan vara en viktig faktor för ett bolags framgång, som är svår att fånga upp i siffrorna. Jag sitter även med i nomineringskommittéer, bland annat i vårt svenska innehav Cloetta. Det ger unik insikt i bolagets val kring styrelse.”

Hur stora positioner tar ni i ett bolag?

”De största innehaven i fonden väger max 5 procent. Vi köper in en aktie till runt tre procent av fondens värde, sedan ska marknadsrörelsen ta aktien till 5 procent. När det når 5 procent säljer vi av aktien som i fallet med Hunting. Vi har totalt runt 60 bolag i fonden, vilket ger en bra diversifiering. Jag investerar långsiktigt på tre till fem år och fondens omsättning är runt 30 procent.”

Ni överviktar Sverige i den europeiska småbolagsfonden vilka svenskabolag har ni investerat i?

”Idag är fonden överviktad i svenska aktier. 12 procent är investerat i svenska bolag, det är betydligt mer än jämförelseindex som har runt 7 procent. För två år sedan hade jag undervikt i svenska bolag.”

”Jag gillar Avanza för det är ett rent internetbolag inom finans, det finns inte så många sådana i Europa. Vi hittar S-bank i Norge och Fineco i Italien. Vi har både Fineco och Avanza i fonden, båda är distruptiva och förändrar marknadsmodellen. Avanza hör idag till fondens större innehav. Bolaget har en kombination av en bra strukturell tillväxt och unik företagskultur som fortfarande har mycket start-up känsla. Jag har varit uthållig förra hösten var kursutvecklingen allt annat än bra. Men i år hör Avanza-aktien till en av de bättre bidragsgivarna i fonden efter tyska hyrbilsbolaget Sixt. Men jag sålde av lite Avanza-aktier nu efter rapporten när aktien gick väldigt starkt.”

”Sobi är ett annat svenskt innehav vi har haft i fonden. Den har haft en mycket bra kursutveckling, så vi sålde i somras och tog hem vinsten. Cloetta är ett annat intressant svenskt bolag. Jag gillar Cloetta för de defensiva egenskaperna, affärsmodellen fungerar bra i en sämre ekonomi. Bolaget har bra marknadsposition på sina marknader som genererar ett bra kassaflöde även i sämre tider. Det goda kassaflödet går att använda till framtida förvärv.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -