Fondförlorarna på finska varningen

Fonder Det finns många förlorare på dagens kursslakten i finska Outotec. Placera har listat de fonder som överviktat industribolaget mest i sina portföljer.

Outotec-aktien föll omkring 30 procent på Helsingforsbörsen, efter att bolaget varnat för högre kostnader för ett smältugnsprojekt i Saudiarabien. Felet är i en smältugn som bolaget installerat, kostnaderna kommer att få betydande påverkan på bolagets rörelseresultat för 2018, säger bolaget.

Före dagens nedgång var Outotec värderat till 880 miljoner euro och vägde 0,43 procent i Nasdaq OMX Helsinki Index, som innehåller inkluderar alla noterade aktierna på Helsingforsbörsen. Outotec ingår också i Nasdaq OMX Helsinki 25 index som innehåller de 25 största och mest likvida aktierna på Helsingforsbörsen.

Placera har tagit fram en lista över de förvaltare som tagit störst bet i aktien – och är dagens förlorare. Principen för en aktiv förvaltare är enkel. Är det en aktie man tror mycket på så köper man in den i fonden med större del än vad aktien utgör i index. Det finns ganska många aktiva fondförvaltare som överviktat Outotec-aktien och överraskande nog är det ett svenskt fondbolag som gillar aktien bäst.

Mest överviktad i Outotec är Catella Fonder. Vi hittar aktien med tydlig övervikt i tre fonder och så sent som i september ökade man i aktien. I fonden Catella Småbolag väger Outotec-aktien 3,5 procent. Innehavet var det fjärde största i fonden. I hedgefonden Catella Nordic L/S Equity väger aktien 2,7 procent men tar inte plats bland fondens 10 största innehav.

En annan fond som gillar Outotec är det finska fondbolaget Fondita, som överviktat aktien i sin Fondita Nordic Small Cap fond. Outotec utgör 2,9 procent av fondens värde, men tillhör inte fondens tio största innehav.

Öhman Fonder gillar också Outotec-aktien. I den mycket framgångsrikt förvaltade Öhman Sweden Micro Cap väger aktien 2,2 procent. I fonden Öhman Småbolag hittar vi också Outotec-aktien med en vikt på 2,1 procent. Båda fonderna förvaltas av stjärnförvaltaren Stefan Kopperud.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 30 september.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -