Europa oroar på superkänslig marknad

Makrokommentar Börsoron fortsätter och på finansmarknaden är man känslig för negativa överraskningar. Det gäller både företagsrapporter och konjunkturdata.

Börsfallen fortsätter att sprida sig över världen och efter ett brant fall under onsdagen är numera hela årets uppgång för det viktiga amerikanska S&P500- indexet utraderad. Nedgången i oktober är dessutom den största månadsnedgången sedan februari 2009, när vi fortfarande befann oss i mitt i finanskrisen. Den genomsnittliga nedgången för gruppen utvecklade ekonomier (Developed Markets) summerar nu till 8,9 procent i oktober (MSCI)

Även i övrigt är det mest rött på börserna under oktober och det är enbart Brasilien och Qatar som fortfarande mäktar med ett plus bland tillväxtekonomierna (Emergning Marktes). Men skulle oron fortsätta lär väl även dessa två marknader falla offer för kniven.

Det som började som en oro för stigande amerikanska räntor har numera fått fler dimensioner även om analytikerna fortfarande svävar i viss ovisshet över vad som kan ha drivit på de branta nedgångarna. Klart är ändå att de förhoppningar som sattes till att rapportperioden skulle bidra till ökat lugn på finansmarknaderna, i alla fall hittills, kommit på skam.

Risken för ett utvidgat handelskrig ligger dessutom fortsatt som något av en våt filt över marknaden och till det tillkommer stigande geo-politiska spänningar och oro inför det kommande mellanårsvalet i USA.   

Men det som allt oftare dyker upp i analyserna är en oro för att världsekonomi ska svalna av ordentligt när vi träder in i 2019.  I ett sådant scenario blir det svårt att räkna hem de vinstökningar som de flesta har räknat med under nästa år. Vilket givetvis även ska påverka dagens värdering.

Onsdagens preliminära inköpschefsindex för oktober gav utifrån den aspekten lite mixade besked.

De största nedgångarna kan noteras för EMU-området där det sammansatta indexet för industri och tjänstesektor befunnit sig i en negativ trend under större delen av 2018.

Det som kanske oroar mest är att industriindexen i både Tyskland och Frankrike fortsätter att sjunka och nu närmar sig den viktiga 50-nivån som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

Särskilt oroande borde det vara att det tyska indexet har sjunkit rejält på bara några månader efter det tyder på att investeringsviljan i världen börjar vika. Tysk industri är en viktig leverantör av olika typer av investeringsvaror till övriga delen av världen. Redan känt är dessutom att den viktiga fordonsindustrin har fått det allt tyngre.

I övrig ser det faktiskt lite bättre ut.

Det sammansatta amerikanska inköpschefsindexet studsade faktiskt upp en aning i oktober och ligger med ett värde på 54,8 på en riktigt hygglig nivå. Det motsvarar närmast exakt snittet USA haft under perioden 2017 – 2018. En period som präglats av riktigt hygglig tillväxt.

Industriindexet i Japan steg i oktober till 53,1 och det kinesiska Caixin-indexet för industrin låg närmast still på 51,1. I det senare fallet tror vi att många hade befarat en betydligt svagare siffra.

Så ur en ren konjunkturaspekt är det snarast Europa man ska vara mest orolig för. Här tillkommer dessutom Brexit och oron för en komplicerad italiensk budgetprocess med medföljande kreditoro.

I övrig ser det egentligen ganska stabilt ut i de stora ekonomiska blocken.

Men typiskt för orostider är också att marknaden är väldigt känslig för statistik som pekar i fel riktning. Därför fick också Texas Instruments varning för svagare halvledsmarknad sådant genomslag på USA-börsen under onsdagen och dessutom uppmärksammade många att försäljningen av nya hem i USA återigen backade i september. Den här gången med 5,5 procent.

Företagsrapporterna kommer fortsatt att vara centrala för de kortsiktiga börsrörelserna men på lite sikt lär konjunkturdata ta över som börsmotor. Nu skruvas säkert förväntningarna på 2019 ner en bit men det är svårt att se någon djupare nedgång i korten. I alla fall inte än så länge. Förhoppningsvis kan det här bidra till att vi får se en del positiva överraskningar framöver. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -