Enorma utflöden från räntefonder

Fondkommentar Oktober ser ut att bli en riktig mardröm för finansindustrin kring börshandlade fonder, ETF:er. Och det finns det tecken på att investerarna även börjat sälja av trygga obligationsfonder i en allt större takt.

Enligt färska flödesdata över fond och ETF-flöden från de amerikanska finansdata firmorna Factset och Trimtabs, har nettoutflödena varit enorma i oktober.

Nettoutflöden från räntefonder och ränte-ETF:er har under oktober varit det största på närmare tre år. Senast det var stora nettoutflöden var i december 2015, då den amerikanska centralbanken gjorde den första höjningen av räntan sedan finanskrisen.

Enligt Trimtabs data så handlar det om utflöden på över 200 miljarder kronor. Avkastningen i år är negativ för huvuddelen av ränteprodukterna.

"Obligationsfondernas investerare kastar slutligen in handduken efter månader av förluster. Fed är inte den enda som säljer av sina obligationsinnehav, och den senaste tidens försäljningar är en enorm förändring i trenden. Före oktober hade obligationsfonder och ETF:er 21 månader i rad med nettoinflöden. Under de senaste fem åren har placerarna investerat ofattbara 7 500 miljarder kronor i obligationsfonder och börshandlade produkter.", säger David Santschi, direktör vid TrimTabs.

Det som har haft störst utflöden bland ränteprodukter är företagsobligationsfonder. Här har det sålts av mycket mer än statsobligationsfonder, enligt statiskt från Factset.

En av finansmarknadens mest handlade och populära företagsobligations-ETF:er är IShares iBoxx Investment Grade Corporate Bond ETF som investerar i säkrare företagsobligationer. ETF:n är enormt stor med ett förvaltat kapital på över 270 miljarder kronor. Den hittar vi på listan över de börshandlade fonder som har störst nettouttag under oktober. Totalt har investerare nettosålt för 16 miljarder kronor i fonden, vilket gör den till den mest sålda ränteprodukten i oktober.

Störst tapp av ränteprodukterna har en annan iShares-produkt, US Aggregate Bond ETF, som förutom företagsobligationer även placerar i statsobligationer. Nettouttagen är på hela 20 miljarder kronor. Trots att obligationsmixen gör den till en produkt med låg risk, så är avkastningen negativ sedan årsskiftet.

Att utflödena är breda för ränteprodukter i oktober är tydligt. Den populäraste högrisk-FO-fonden i världen, SPDR Bloomberg Barclays High Yield ETF (populärt kallad Junk) finns med på listan, trots att den levererat positiv avkastning i år.

Men det är inte bara ränteprodukter som har stora nettoutflöden i oktober. Investerarna har även nettosålt aktieprodukter. Världens största ETF, SPDR S&P 500 index hamnar överst. Den följer S&P 500 index som i princip omfattare de 500 största och mest likvida amerikanska bolagen. Den har under oktober haft utflöden på över 50 miljarder kronor. Men det är hanterbart då det förvaltade kapitalet är på enorma 2 500 miljarder kronor.

Efter den följer iShares Russell 1000 ETF, som investerar i de 1 000 största amerikanska bolagen. Även den har haft stora nettoutflöden i oktober. Med tanke på att den har betydligt mindre i förvaltat kapital på 160 miljarder kronor så har nettouttagen slagit betydligt hårdare här.

Den schweiziska investmentbanken UBS har i en kommentar till sina kunders investeringsflöden i veckan bekräftat stora nettoutflöden i europeiska aktier från amerikanska kunder.

UBS säger att flera europeiska problem som Brexit och det italienska budgetdramat gör amerikanska investerare nervösa. De har nu sålt europeiska aktier i åtta månader i rad. Årets nettoutflöden är nu högre än det kapital som kom in under 2017.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -