Så arbetar Jämställda Fonder

Fonder Jämställdheten bland börsbolagen ökar långsamt enligt den senaste Allbright-rapporten. Men trots det finns det fonder som avkastat riktigt bra i år när de investerar i de mest jämställda bolag. Placera har träffat bolaget som var först ut i världen med jämställda fonder.

Jämställda Fonder lanserade förra sommaren tre fonder som placerar i företag som uppfyller kraven på jämställdhet. Fonderna har ännu inte tre års historik som är brukligt för att man ska kunna göra en meningsfull analys av fondens avkastning och investeringsprocess. Även om historiken är kort har fondernas avkastning under året imponerat. Men jag kunde jag inte låta bli att träffa några av personerna bakom Jämställda Fonder för att höra mer om konceptet och hur det första året varit.

”Vi var först i världen med den här typen av fonder med hårda krav på jämställdhet. Vi insåg att vi behövde bredare kompetens och fler kvinnor då vi bara var män tidigare och alla var stöpta i samma form. Med en ny mer jämställd styrelse fick vi en bättre och mer dynamisk styrelsesammansättning. Då tänkte vi ett steg vidare, att flera bolag borde gynnas av att ha en styrelse som är mer jämställd. Det var upprinnelsen till att vi skapade jämställda fonder”, säger VD Tomas Rosander.

Tomas Rosander

”Det finns mycket forskning och undersökningar som visar att noterade bolag med jämställda styrelser och ledningsgrupp presterar bättre än företag med enbart män. Vi valde att starta tre fonder för att få ett brett erbjudande, en Sverigefond, Europafond och en Globalfond.”

Alla tre fonderna har faktiskt levererat en högre avkastning än respektive fondkategori enligt Morningstar. Bästa har Jämställda Bolag Global A avkastat sedan årsskiftet.

Hur ser investeringsprocessen ut, får ni en viss sektortilt som drivit avkastningen i år?

”Vi är en aktiv förvaltare och ingen indexförvaltare. Den första screeningen är procentuell jämställdhet i styrelsen. Här ska den vara minst 40 procent kvinnor i styrelsen för den svenska och den europeiska fonden. I globalfonden är gränsen av praktiska skäl 35 procent kvinnor”, säger marknadschefen Sara Ellsäter.

Sara Ellsäter

”Nu har vi ett investeringsbart univers på ungefär halva Stockholmsbörsens antal bolag som uppfyller kraven på jämställdhet. Därefter har vi en systematisk förvaltningsprocess där vi ser på ett antal nyckeltal som vi väger ihop. Vi ser på historisk utdelning, värdering som p/e-tal, ledningsgruppens sammansättning och ekonomisk hälsa. Portföljsammansättningens utgångspunkt ska vara att investera utifrån den bransch- och regionfördelning som råder på de marknader som fonderna investerar i – alltså ingen specifik tilt mot vissa sektorer eller regioner.”

De berättar att de precis har omallokerat innehaven i Svergiefonden.

”Varje halvår går vi igenom våra jämställdhetshetskrav för alla bolag. Det är för att se om några bolag faller bort eller om de investeringsbara bolagen blir fler. Nu senast tog vi bort 4 - 5 bolag i Sverigefondens investeringsunivers, alltså bolag som gjort förändringar i styrelsen och inte längre uppfyller våra krav på jämställdhet. Men det kom faktiskt till flera bolag än vi tog bort vilket är positivt för våra fonder. I Sverigefonden tog vi in flera intressanta nya bolag. In kom exempelvis Assa Abloy, Ambea och Boliden. Det är bra att vi får fler industribolag att välja bland, då det är en viktig sektor i Sverigefonden”, säger Tomas Rosander.

”Men det finns de som inte lever i tiden, som sammanslagningen av Tele2 och ComHem. Där har de föreslagit en styrelse med 13 - 14 styrelsemedlemmar och bara en kvinna i styrelsen, trots att 50 procent av kunderna är kvinnor.”

”Vi levererar fonder som investerar i bolag som är jämställda. Och vi vill driva på utvecklingen för ett jämställt samhälle. Vi tror att och mycket forskning visar att företag med icke-homogena styrelser och ledningar presterar bättre över tid. Det handlar om att det är blandade grupper som ger dynamik. Vi tror att jämställda bolag kommer att ha lättare att attrahera smarta och duktiga medarbetare.”, säger Tomas Rosander.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -