Kylig lista snarare än het

Heta Listan Det är inte lätt att vara het när det rasar brett i nästan alla branscher och sektorer. Inte heller bra kvartalsrapporter räddar bolagen från att värderas ned.

Vi gjorde ett försök att hitta lyckan i Finland förra veckan. Siktet var inställt på Valmet som också kvalade in på listan. Men under en volatil eftermiddag blev vi sedan utstoppade ur aktien. Nesligt eftersom aktien under onsdagen steg till nära vår ingångsnivå.

Det är svårt just nu att vara het på börsen. Storbolagsindex i Stockholm ser allt björnigare ut och tyska DAX-index har än så länge inte givit signal om någon rekyl. Inte heller USA-börserna bjuder på någon större ljusning. Men en rejäl uppstuds bör komma snart även om vi kanske står inför en längre nedgångsperiod. Tyvärr får bolagen dåligt stöd av rapportperioden. Bra kvartalsresultat smutsas ned av grumligare framtidsutsikter.

En av de viktigaste läxorna för trendföljare, och en av tradinglegendaren Jesse Livermores främsta tradingregler, är att inte handla aktier för handelns skull. Utan bara agera när marknaden tydligt ger signal om riktningen – och då inte vara rädd för att satsa stort. I det oroliga gränsland vi befinner oss i just nu har Heta Listan inte mycket att hämta.

”Do not trade every day of every year. Trade only when the market is clearly bullish or bearish. Trade in the direction of the general market. If it’s rising you should be long, if it’s falling you should be short”

Jesse Livermore

Skulle vi få en fortsatt negativ aktiemarknad krävs att Heta Listan dammar av gamla blankningsstrategier. Men att eventuellt gå kort marknaden blir inte aktuellt förens vi sett en uppstuds. För just nu bör aktiemarknaden var relativt översåld.

Kvar på Heta Listan återstår råvarupositionen i ETF:en Xact Råvaror.  Inga nya affärsförslag presenteras denna vecka.

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -