Swedbanks rapport i sammanfattning

Q3 Swedbank var först ut bland storbankerna att redovisa sitt resultat för det tredje kvartalet. Rörelseresultatet var högre än vad som väntats i genomsnitt i Infront Datas prognossammanställning.

Här följer en punktvis sammanställning av rapporten:

Rörelseresultat över snittestimat. Swedbanks rörelseresultat på 7.061 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2018 var 11 procent högre än Infront Datas analytiker-snittestimat på 6.373 miljoner kronor.

Räntenetto aningen under, provisionsnetto högre. Ränte-nettot blev 6.326 miljoner kronor, aningen lägre än snittestimatet på 6.363 miljoner kronor. Provisionsnettot på 3.336 miljoner var dock 5 procent högre än snittestimatet. Kreditförlusterna var samtidigt mindre än befarat.

Ljusare kostnadsbedömning för 2018. Swedbank bedömer nu att bankens totala kostnader för helåret 2018 kommer att understiga 16,8 miljarder kronor. Tidigare har Swedbank räknat med att de totala kostnaderna skulle understiga 17 miljarder kronor under såväl 2018 som 2019.

"Vi har under kvartalet löst upp 200 miljoner kronor av omstruktureringsreserven som avsattes i slutet på förra året för att hantera omorganisationen av våra it- och affärs-utvecklingsenheter. Vår kostnad för att genomföra denna förändring i arbetssätt har varit lägre än väntat då arbetsmarknaden varit god och berörda medarbetares kompetens kunnat matchas med andra enheters behov", uppger Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Inga förändringar i kostnadsbedömning för 2019. Swedbank har inte ändrat någonting i sin kostnadsbedömning för kommande helår. Det skriver Swedbanks presschef Josefine Uppling i ett e-postmeddelande till Nyhetsbyrån Direkt

Ekonomisk brottslighet föränderlig och nyckfull. Ekono-misk brottslighet är föränderlig och nyckfull, konstaterar Swedbank-chefen.

"Vi fortsätter därför ständigt att anpassa våra processer för att säkerställa att vi skyddar våra kunder och ytterligare ökar transparensen på våra hemmamarknader", uppger Birgitte Bonnesen i spåren av Danske Banks penningtvättsskandal i Estland som bedömare på senare tid har oroat sig för ska sprida sig till fler banker.

Inte känt av Baltikum-oro på finansieringssida. Swedbank har inte märkt av någon påverkan vid sin egen finansiering i spåren av den oro för nordiska bankers eventuella brister i penningtvättsmotverkande åtgärder som blossat upp på senare tid. Det svarade vd:n Birgitte Bonnesen under en nyhetsbyråtelefonkonferens på tisdagsmorgonen.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -