Saabs vd: Kvartalet ett bra avstamp

Q3 Försvars- och säkerhetsföretaget Saabs tredje kvartal var ett bra avstamp för både fortsatt tillväxt och effektivisering. Det säger Saabs vd Håkan Buskhe till Nyhetsbyrån Direkt.

Saab kommer under tisdagen att rapportera om en effektivisering motsvarande 300 egna anställda och 550 konsulter som bolaget redan under det tredje kvartalet har börjat med, i spåren av preliminära signaler tidigare i år.

En del av den avsättning som bolaget nu har meddelat avser detta.

"Vi bedömer inte att vi behöver ha mer avsättning (kring denna personalförändring) framöver", uppger Saab-chefen som tillägger att åtgärderna ska vara genomförda under de närmaste 12-16 månaderna.

Saab tog jämförelsestörande kostnader i kvartalet på 298 miljoner kronor kring åtgärder för att öka produktiviteten.

Samtidigt har Saab börjat med "aktiv portföljhantering" där bolaget bland annat har tagit ett antal steg och förändringar av sin produktportfölj, betonar Buskhe.

"I effektiviseringsarbetet är naturligtvis bemanning och andra resurser en viktig del, men vi kommer i dag också att prata om ett mer fokuserat arbete runt vår marknadsbearbetning. Vi har också hittat ett antal större möjligheter att digitalisera våra interna funktioner som också kommer att ge stora effekter. Det är naturligtvis kopplat till reduceringen av den produktsvans som vi har", säger Håkan Buskhe.

"Vi har en ganska stor produktbredd och den svansen ska vi korta av. Det kommer också att skapa en effektivisering. Reducering av antalet personer och det som vi kallar för "re-shaping" har ungefär lika stor potential."

Saab aviserade på morgonen en nyemission på 6 miljarder kronor, vilket sannolikt har bidragit till att aktien har sjunkit i den inledande tisdagshandeln.

Vad ska ni göra med nyemissionspengarna?

"Vi har ju vuxit väldigt mycket de senaste tre till fyra åren - nästan med 50 procent. Vi ser ökad efterfrågan på våra produkter och har fått in den viktiga ordern på skolflygplanet T-X som kommer att driva både omsättning och lönsamhet framåt. Det är en väldigt positiv order för Saab och stärker även våra relationer till våra underleverantörer med en volymprodukt. Vi vill fortsätta vara aktiva på marknaden, utveckla bolaget och vi ser en stark efterfrågan på Saabs produkter och system. Vi vill fortsätta bygga vår orderstock och lönsamhet", svarar Håkan Buskhe.

Saab-aktien var efter 20 minuters handel ned 10 procent till 383 kronor.

Har intresset från andra länder för Saabs och Boeings skolflygplan T-X ökat nu när USA valt det? Har ni någon konkret process i annat land? När kan det bli fler order?

"Det är många som har hört av sig, men vi har ingen tydlig process utanför USA. USA har varit triggern och jag är otroligt glad att alla amerikanska stridspiloter nu ska utbildas i ett Saab/Boeing-system. Det kommer även att stärka våra andra produkter."

Har er syn kring handelskrigsrisker i världsekonomin klarnat eller ändrats sedan delårsrapporten i somras?

"Tonläget och aktiviteterna när det gäller framförallt relationerna mellan USA och Kina med ytterligare tullar är det mest synliga. Det ska man ta på allvar i flera dimensioner. Det ena är de ekonomiska konsekvenserna som det kan innebära genom störningen av någon form av jämvikt som har existerat. Det skapar osäkerhet både för företag och stater, vilket indirekt kan påverka oss. Den andra dimensionen är att det skapar mer konfliktytor och en mindre förutsägbar och mer osäker värld, vilket ökar behovet av de produkter som vi tillverkar", säger Saab-chefen.

"Handelskrig är aldrig något positivt och inte heller geopolitisk oro. Jag tror att alla ska vara oroliga för den värld vi går in i om det här fortsätter. Det gäller att skapa en ny jämvikt ganska snart för att kunna fortsätta utveckla världen i rätt riktning", tillägger Håkan Buskhe.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -