Gärna Kitron - men helst inte nu

Aktieanalys Kitron är ett bra bolag. Orderingången i tredje kvartalet var stark. frågan är vad som händer i kommande kvartal.

Den norska tillverkningspartnern Kitron producerar avancerad elektronik till kunder som ställer höga krav på kvaliteten, främst elektronik till industritillbehör, medicinsk utrustning och försvarsmateriel.

Ett uppmärksammat kontrakt är komponenttillverkning till Lockheed Martins populära jaktplan F-35. Kontraktet sträcker sig hela vägen fram till 2036. Nyligen skvallrades det om att Belgien väljer F-35 före Eurofighter Typhoon.

Kitron har mycket gemensamt med svenska Note och båda har tidigare haft finansmannen Sven Hagströmers investmentbolag Creades som delägare. Kunderna återfinns i samma branscher.

Sedan förra våren har jag varit positivt inställd till Kitron och aktien har stigit ungefär 18 procent. Dessutom har ägarna fått 0,55 norska kronor per aktie i utdelning.

I slutet på förra veckan redogjorde bolaget för sitt tredje kvartal, vilket försäljningsmässigt var det starkaste hittills för bolaget. Samma sak gick att säga om kvartalet dessförinnan.  Bolaget ökade också sin lönsamhet i absoluta tal men marginalen sjönk något i kvartalet. Anledningen till det var främst uppskjutna startdatum på ett antal försvarskontrakt.

Det försenade produktionsstarten på ett försvarskontraktet i USA innebär till och med en förlust för den enheten i tredje kvartalet. Också i Sverige och Norge har intäkterna från försvarskontrakt minskat, men trots det ökade lönsamheten där jämfört med i fjol.

Kitron har gjort stora uppgraderingar av sina produktionsenheter under de senaste fyra åren. Under 2014 expanderades fabriken i Litauen och en mindre tysk anläggning lades ned. Året efter möblerade man om i Norge och flyttade från Arendal till Kilsund.

Under 2016 fick den svenska fabriken en nya adress i närheten av Jönköping. Och i juli 2018 meddelade man att en ny fabrik i Polen är på gång med en produktionsyta på hela 8 000 kvadratmeter. Den väntas tas i drift i fjärde kvartalet 2019.

Det stora arbetet innebär att Kitron står välrustade med moderna, flexibla produktionsanläggningar på flera håll i Europa. Kitron har också mindre anläggningar i USA och Kina. Från början hade man bara en kund i USA, men efter idogt arbete har siffran på relativt kort tid stigit till tio kunder.

Flexibiliteten har bolaget fått visa prov på. De försenade försvarskontrakten har som sagt slagit mot intäkterna under året. Omsättningen har trots det ökat med 6,5 procent hittills i år, vilket inte indikerar några större stormar. Exkluderat försvarskontrakten har intäkterna istället ökat med 21 procent år mor år.

Framförallt är det huvudsatsningarna inom Industrin som levererar, de intäkterna växte med 31 procent och står för nästan 45 procent av omsättningen. Försvarsintäkterna har under årets första tre kvartal minskat med 32 procent, medan Medicinteknik och Offshore växte kraftigt procentuellt.

Att bolaget klarar parera svängningarna är klart positivt men det sänder också signaler om hur volatil de underliggande marknaderna faktiskt är. I ett annat läge hade det kunnat spela ut annorlunda, om exempelvis försvarskontrakt bromsats samtidigt som industrikonjunkturen vikt ner.

Bolagets ledning väntar dock att försvarskontrakten rampas upp igen redan under fjärde kvartalet. Allt annat lika innebär det en positiv avslutning på året. Men konjunkturoron slår hårt mot aktien precis som den gjort för många av Stockholmsbörsens verkstadsbolag.

Precis som branschkollegan Note har Kitron en stor oro för en framtida brist på elektroniska komponenter. För att inte riskera produktionsstopp har bolaget därför byggt lager, vilket bundit kapital och påverkat kassaflödet negativt.

Kitron har för specifika kunder tagit höjd i sina inköp så det räcker ända fram till första kvartalet 2019. Rörelsekapitalet (NOWC) har ökat till 600 miljoner norska kronor från 450 miljoner norska kronor ett år tidigare.

Satsningar på nya fabriker har också satt sina spår i finanserna. Den räntebärande nettoskulden har stigit till 1,5 Ebitda-resultatet. För ett år sedan var motsvarande jämförelsetal 0,9.

Handelskriget mellan USA och Kina är ett aber för många exporterande bolag. Eftersom Kitron har etablering både i Europa och USA bör de möjligtvis kunna gynnas av situationen då bara en liten del är förlagd till Kina.

Orderboken växte snabbt i kvartalet, upp hela 27 procent år mot år. När kvartalet var slut hade orderstocken vuxit till närmare 1 300 miljoner norska kronor. Värt att poängtera är att de långa försvarskontrakten stod för 33 procent – allt behöver alltså inte att materialiseras i direkt närtid.

En 35-procentig ökning av bokningarna från industrisektorn ger inte sken av någon konjunkturavmattning ännu. Men som vi sett svänger det markant mellan kvartalen. Tredje kvartalet är lite speciellt med semesteruppehåll i delar av produktionen.

Bolaget flaggar också för vidare stora svängningar inom försvarsdivisionen. Positivt är att av orderingången i tredje kvartalet (669 miljoner norska kronor) är hälften nya affärer.

Den egna målsättning är att omsätta 3 miljarder norska kronor år 2020 och klara en rörelsemarginal på 7 procent. Det är möjligt tack vare kostnadsbesparingar och större satsningar på automation.

Under resterande delen av 2018 är det industrin som ska driva intäkterna. Därefter tror bolaget på en fortsatt återhämtning inom olja och gas. En nisch som kan växa kraftigt (dock från låga nivåer) om råvarupriserna och efterfrågan fortsätter att stiga.

Det krävs ingen orimlig tillväxt kommande två åren för att nå omsättningsmålet på 3 miljarder norska kronor. I relation till 2018 behöver tillväxttakten dock trappas upp. Vad som krävs är 8-9 procent årligen. Ökade intäkter skulle också sannolikt pressa upp rörelsemarginalen från förväntade 6,5 procent för 2018 – till 7,1 procent år 2020.

På den prognosen värderas Kitron till p/e 14 på årets förväntade resultat och p/e 10 på 2020, enligt Factset. Utdelningen är god om än den minskar mot tidigare år.

Men konjunkturoron spökar tillsammans med stöket kopplat till försvarskontrakten. En lägre tillväxt än 8-9 procent stjälper investeringskalkylen. De senaste åren har varit starka men historiskt är det mer ömsom vin ömsom vatten med både tillväxten och lönsamheten.

Tidigare har bolaget värderats till en P/S-multipel mellan 0,2 och 0,3, men det har stigit till 0,6 på rullande tolv månader.

Jag gillar Kitron och allt hårt arbete de gjort. Men iklädd rollen som försiktig general - orolig för konjunkturtoppen – sänks rekommendationen till neutral. Men jag håller bolaget under lupp i kommande kvartal.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Kitron Neutral 8,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -