Här är fonderna som fallit mest

Fondkommentar I slutet på september toppade Stockholmsbörsen och flera andra globala aktieindex.-Efter det har aktiebörserna varit riktigt svaga. Placera har listat fonderna som backat mest den senaste månaden. En gammal fondfavorit har backat mest.

Den efterlängtade rapportperioden har inte lyckats ge nytt bränsle till börsuppgången. Och börssentimentet har blivit allt mer negativt den senaste tiden i spåren av en ökad oro bland världens investerare för fortsatt stigande marknadsräntor.

Nu börjar huvuddelen av investerarkollektivet inse att centralbankernas långa räntesänkningscykel nått vägs ände. Och nu stundar det stigande räntor på hemmaplan där Riksbanken flaggar för höjning i slutet på året. samtidigt som den amerikanska centralbanken signalerar flera höjningar det närmaste året.

Den senaste månaden hittar vi Stockholmsbörsen på en av jumboplatser bland världens börser. Tappet är närmare 10 procent, vilket är klar sämre än globalt aktieindex. Den senaste månaden svaga avkastning gör att storbolagsindex exklusive utdelningar har backat hela 4,3 procent sedan årsskiftet.

Det bredare SIX Return Index som mäter avkastningen för alla bolag noterade på Stockholmsbörsen inklusive årets utdelningar, balanserar precis över nollstrecket. Då står årets utdelningar på Stockholmsbörsen för runt 3,5 procentenheter av årets avkastning.

Den amerikanska dollarn har stigit med 10 procent i värde mot den svenska kronan i år. Och bara den senaste månaden har dollaruppgången varit drygt 2,5 procent. Det svaga kronans utveckling har gjort att globaltaktieindex är på plus sedan årsskiftet. De amerikanska aktieindexen har betydande uppgångar i kronor, men i dollar är uppgången inte lika imponerande.

Med tanke på Stockholmsbörsen kräftgång den senaste månaden, är det inte överraskande att vi hittar en mängd Sverigefonder på listan över fondförlorare. Enligt Morningstars kategorisnitt för Sverigefonder är nedgången -8,2 procent den senaste månaden. Och sedan årsskiftet visa fondkategorin en uppgång på mindre än procenten.

Tuffast har det varit för favoritfondbolaget Didner & Gerge. Deras sverigefond Didner & Gerge Aktiefond har backat hela 13,5 procent på en månad. Det har även gjort att årets avkastning nu är nere på minus 9,4 procent.

Flera av fondens innehav har avkastat osedvanligt dåligt. Det mest noterbara är att fondens tre största innehav är bankaktier och väger tillsammans 28 procent av fondens värde. Näst störst innehavet är Danske Bank med 9,9 procents vikt, som backat över 47 procent sedan årsskiftet efter uppgifter om omfattande penningtvätt. Bara den senaste månaden har Danske Bank-aktien backat ytterligare 25 procent. Även fondens största innehav Nordea som väger 10 procent, har backat drygt 14 procent.

Fondens största verkstadsbet är Volvo och Trelleborg. Här har marknaden varit skoningslös och Trelleborg-aktien har backat stadigt den senaste månaden med drygt 20 procent.

Näst sämsta fond är inte överraskande en Italienfond. Turbulensen kring italienska regeringens nya budget på minus 2,4 procent mot det överenskomna underskottet på 0,8 procent har skrämt finansmarknaden. Och Fidelity Italy A har backat knappt 13 procent på en månad. Här hittar vi de två italienska bankerna Intesa Sanpaolo och Unicredit bland fondens absolut största innehav. De har haft en riktigt utförslöpa och Backat 18 procent respektive 20 procent den senaste månaden.

GAM Star China Equity A USD som är en aktivt förvaltad aktiefond med Kinafokus. Fonden har drabbats av de stora nedgångarna på de kinesiska börserna i spåren på ökat handelskrig. Fondens två största innehav är internetgiganterna Alibaba och Tencent.

Alibaba-aktien har tappat 10 procent på en månad samtidigt som Tencent-aktiens kräftgång fortsatt. Tencents-aktie har tappat nästan 40 procent i värde sedan rekordnoteringen i slutet på januari. Den senaste månaden har fallet fortsatt med 13 procent.

Totalt hittar vi åtta fonder med sverigeanknytning på listan över de sämsta fonderna den senaste månaden. Alla har haft en sämre avkastning än kategorisnittet för både Sverigefonder och Sverigefonder med småbolagsinriktning. Vi hittar tidigare fondraketer som småbolagsfonden Spiltan Aktiefond Småland och Swedbank Robur Ny Teknik bland månadens förlorare.

Den senaste månadens nedgång har gjort att Spiltan Aktiefond Småland nu har minusavkastning sedan årsskiftet. Fondens tre största innehav - New Wave Group, Nibe och Bufab som väger runt 6 procent vardera - har backat betydligt under månaden. Tuffast har det varit för Bufab som nästan backat 18 procent. Bäst avkastning ibland de största innehaven har Nibe, men även den aktien har backat drygt 15 procent.

Trots den svaga avkastningen för Swedbank Robur Ny Teknik har fonden fortfarande en imponerande avkastning på 13 procent sedan årsskiftet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -