Nytt hopp och sänkt risk i Byggmax

Aktieanalys Byggmax tredje kvartal tyngdes av den extremt varma sommaren. Tecken på en vändning för Skånska Byggvaror ger dock hopp om en bättre framtid.

Den extremt varma sommaren var inte gynnsam för Byggmax försäljning. Kunderna är till övervägande del hemmafixare och utomhusprojekten var i år klart färre än i fjol. Sammantaget rapporterade Byggmax ett säljtapp i jämförbara butiker på 12,6 procent i kvartalet.

Merparten av nedgången kom dock sannolikt från kedjan Skånska Byggvaror. Byggmax delar inte med sig av den underliggande utvecklingen i de olika delarna men totalt sett föll omsättningen med 33 procent i Skånska Byggvaror i kvartalet medan Byggmax-kedjan backade 1,6 procent.

Att Skånska Byggvaror tappar så mycket beror inte bara på sommarvärmen. Lönsamheten i kedjan har varit mycket svag de senaste åren och Byggmax skiftar nu om fokus. Uterum, växthus och tillbehör till trädgårdsbyggnader är de starkaste områdena för Skånska Byggvaror och det är också där man nu satsar. Övriga områden lämnas successivt vilket tynger omsättningen.

Redan inför 2018 flaggade Byggmax för att det skulle komma att bli ett omställningsår för Skånska Byggvaror. Omsättning och resultat har också backat kraftigt under året. Det tredje kvartalet bjöd dock på ett välkommet trendbrott då resultatet faktiskt förbättrades jämfört med samma period i fjol.

Det kraftiga säljtappet till trots förbättrades rörelseresultatet för Skånska Byggvaror till 18,5 Mkr från 7,2 Mkr för ett år sedan. Marginalen förbättrades till 11,5 procent från 3,0 i fjol.

För Byggmax-kedjan var utvecklingen dessvärre den motsatta. Rörelseresultatet backade till 204,5 Mkr från 255,6. Marginalen försämrades fyra tiondelar till 13,4 procent.

Den försämrade lönsamheten berodde huvudsakligen på stigande virkespriser, vilket är Byggmax största produktområde. Ökade inköpspriser brukar dock sippra vidare till kunderna med viss fördröjning. Så har skett även den här gången och lönsamheten förbättrades mot slutet av det tredje kvartalet.

Mot slutet av kvartalet förbättrades även kundtillströmningen och försäljningen återhämtade sig efter en markant nedgång i juli. I september månad enskilt ökade försäljningen med 8 procent för Byggmax-kedjan.

Totalt hade Byggmax i årets tredje kvartal 15 fler butiker än för ett år sedan. Sammantaget för 2018 beräknas 18 nya butiker öppnas varav sex stycken är av ett mindre format som Byggmax tagit fram för mindre orter. Med dessa går det att förtäta beståndet i Sverige och Norge ytterligare. Enligt vd Mattias Ankarberg har det mindre konceptet tagits emot väl av kunderna.

Det har även Byggmax satsning på trädgårdsprodukter gjort. Trädgårdsprodukter är ett stort område som Byggmax räknar med att kunna ta en en hygglig andel av i framtiden. Det nya sortimentet har testats i elva butiker och på nätet.

Både de mindre butikerna och trädgårdssortimentet kommer enligt Mattias Ankarberg att vara en del av Byggmax framtida kunderbjudande. Under hösten ska planer läggas fast för en fortsatt utrullning av de båda koncepten under nästa år.

Den extremt varma sommaren följde på en ovanligt kall och seg vinter. Byggmax tvingades vinstvarna inför första kvartalets rapport och även halvårsrapporten påverkades av den kalla våren. Mattias Ankarberg konstaterar i sitt vd-ord i niomånadersrapporten att året hittills varit tudelat. Bolagets strategiska initiativ har genomförts i högt tempo och med bra resultat. Samtidigt har marknaden varit mycket tuff. Facit för året efter tre kvartal är ett resultat som är 40 procent lägre än i fjol.

De analytiker som bevakar Byggmax räknar enligt databasen Factset i snitt med att 2018 slutar med en vinst per aktie på 2,49 kronor. För 2019 är prognosen en tillväxt på 9 procent och en försiktig återhämtning i rörelsemarginal. Vinsten per aktie stiger då till 3,28 kronor. Snittprognosen för 2020 är 3,91 kronor per aktie.

De prognoserna innebär i dagsläget p/e-tal på 10,7 respektive 9,0 för åren 2019 och 2020. Direktavkastningen i aktien väntas uppgå till 5,4 procent respektive 7,8 procent de närmaste åren.

Det senaste året har varit tungt för Byggmax aktieägare. Kursen är ned nästan 50 procent från oktober i fjol. Det är en kombination av Skånska Byggvarors svaga utveckling och det knepiga väderläget i år som bidragit till kursfallet.

Byggmax-aktien har även dragits med i den allmänna oron som drabbat bygg- och fastighetssektorn. Räntehöjningar och press på bopriserna påverkar på marginalen även marknaden för hemmafix. Den svenska marknaden beskrivs underliggande som något avvaktande under sommaren.

Ett stopp på blodflödet i Skånska Byggvaror skulle vara klart positivt för koncernen. Utvecklingen i det tredje kvartalet var i den meningen positiv. Efter en lång period av svaga resultat är jämförelsetalen lätta för Skånska Byggvaror och det gäller även Byggmax som helhet. 2018 har som sagt hittills varit ett problematiskt år för koncernen, inte minst på grund av vädret.

Kombinationen av brant kursfall, lätta jämförelsekvartal och låg värdering sänker risken i Byggmax-aktien. Får analytikerna rätt i sina estimat blir direktavkastningen också väl tilltagen de kommande åren.

En som lockas av aktien är vd Mattias Ankarberg som efter rapporten i fredags köpte aktier för en halv miljon kronor. Med tecken på en vändning för Skånska Byggvaror tar vi rygg på honom och behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Byggmax Group Köp 35,15 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -