Banken: Börsen ska falla mer

Börs Investmentbanken Morgan Stanley tror att de amerikanska aktiemarknaderna ska ner mer. Dessutom skriver banken nästan helt av möjligheterna för ett klassiskt aktierally inför årsskiftet.

Morgan Stanley spår att den pågående nedgången på aktiemarknaderna i USA kommer att fortsätta. I USA är det särskilt konsumentvaru-, tillväxt-, och tech-aktier som backat.

I slutet av förra veckan hämtade aktiemarknaderna tillbaka en del av fallet, men det betraktar Morgan Stanley som en så kallad ”dead cat bounce”, det vill säga en tillfällig uppstuds i en nedåtgående marknad.

Det som särskilt talar för att nedgången har en bit kvar är att tillväxtutsikterna för den amerikanska ekonomin har grumlats något. Just att tillväxtutsikterna försvagats gör att banken nu inte tror på något aktierally i slutet av året.

Likviditeten på marknaderna är dessutom låg. Allt detta sammantaget får banken att spå att investerarna kommer att dras till mer defensiva investeringar och att nedgången kommer att fortsätta.

Banken tror att det breda aktiemarknadsindexet S&P 500 har åtminstone 6–8 procent kvar att gå ner innan raset bromsar in.

Banken spår också att rotationen från tillväxt- och tech-aktier till värdeaktier kommer att fortsätta. Värderingsgapet mellan tillväxt och värdeaktier är klart över medelvärdet för de senaste femton åren.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -