Aktierna som rasat mest

Börs Onsdagen 3 oktober nådde Stockholmsbörsens breda index OMXSPI sin högsta nivå hittills. Den 3 oktober stängde OMXSPI på 617,44. Sedan dess har det gått brant utför. Under tisdagsförmiddagen handlades indexet till 557. Det innebär en nedgång på hela 9,7 procent.

Allra svagast har det gått för Small Cap-bolaget Sensys Gatso Group, vars aktie har rasat 46 procent på en månad. Sensys Gatso Group utvecklar och levererar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik. Bolaget som under en tid haft lönsamhetsproblem har drabbats hårt av det senaste börsraset. Sett ett år bakåt är aktien dock upp hela 148 procent.

Näst svagast senaste månaden har det gått för CTT Systems, vars aktie har fallit 42 procent. CTT utvecklar och marknadsför fuktkontrollsystem för kommersiella flygplan. Bolagets kunder är flygbolag samt flygplanstillverkare och deras underleverantörer. Anledningen till att aktien fallit så pass hårt senaste månaden är att flygplanstillverkaren Boeing valt att inte ha med CTT:s avfuktingssystem i flygplansmodellen Boeing 787. Det innebär att CTT Systems tappar mellan 15-20 procent av sin försäljning. På ett års sikt har CTT:s aktie tappat 19 procent.

Tredje sämst senaste månaden har det gått för Serneke Group. Aktien är ner med 33 procent senaste månaden. Serneke sysslar med bygg, anläggning, projektutveckling och fastighetsförvaltning. Anledningen till den stora nedgången förutom den allmänna börsoron är att bolaget tvingats skriva ner två byggprojekt.

Det i sin tur beräknas påverka koncernens rörelseresultat för tredje kvartalet med cirka 70 miljoner kronor. Vinstvarningen kom den 3 oktober. Serneke räknar med att rörelseresultatet i tredje kvartalet kommer att uppgå till cirka -40 miljoner kronor.

Sett under de senaste tolv månaderna är Sernekes aktie ner 48 procent.

Andra bolag som tappat rejält under den senaste månaden är oljebolaget International Petroleum Group, KappAhl och Mekonomen. Bolagens aktier har fallit med 30, 29 respektive 28 procent.

Bland vinnarna på börsen under den senaste månaden finns TradeDoubler. Aktien är upp hela 46 procent på en månad. TradeDoubler är en leverantör av nätverk för prestationsbaserade lösningar för marknadsföring och försäljning på Internet.

Anledningen till uppgången är att bolaget den 11 oktober mottagit ett indikativt bud för att köpa bolagets aktier. I meddelandet finns dock inga uppgifter om storlek på bud eller budpremie.

Näst starkast senaste månaden har det gått för läkemedelsbolaget Oasmia Pharmaceutical. Aktien är upp 28 procent.

Oasmia utvecklar läkemedel med fokus på human- och veterinäronkologi. Produktutvecklingen syftar till att framställa nya formuleringar av cytostatika och bygger på egen forskning inom nanoteknik och egna patent.

Bakom uppgången senaste månaden berodde på att bolaget fått positiva resultat i en studie.   Sett på ett års sikt är Oasmias aktie upp hela 418 procent.

Andra aktier som gått starkt under nedgången är banken Avanza och gruvbolaget Endomines.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -