Skanska vänder upp på stigande börs

BÖrsen Stockholmsbörsen har inlett veckan i svagt positiv tendens. Stöd kom från kraftiga uppgångar i Asien på signaler om stimulanser. Det var spridning mellan sektorerna där industribolag steg något mer än övriga.

I Stockholm var OMXS30 strax efter 13-tiden upp 0,5 procent till 1.540 och aktier för 5,7 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Även bland de större börserna ute i Europa var det svagt positiva tongångar. Tyska DAX-index steg med 0,6 procent.

Bland OMXS30-bolagen steg byggbolaget Skanska mest med 1,6 procent. Skanska föll i fredags med drygt 10 procent, aktien har därefter fått ändrade rekommendationer från flera håll. Handelsbanken och Nordea har höjt till köp medan Carnegie har sänkt från köp till behåll. Carnegie påpekar i en analys att Skanska förlorat sin trovärdighet i spåren av de återkommande nedskrivningarna. Kepler Cheuvreux har däremot upprepat sin köp-rekommendation. Analyshuset ser visserligen 2018 som "ett förlorat år" men påpekar att aktiekursen erbjuder en "säker" direktavkastning om 5,7 procent. Skanska-aktien har backat nära 17 procent under den senaste månaden.

Det var även uppåt för Volvo och Essity med 1,6 procent vardera. Getinge sjönk mest bland OMXS30-bolagen med 1,4 procent. Utanför storbolagsindexet var Getinge-avknoppningen Arjo ned knappa 2 procent efter kvartalsrapport.

Måndagens mest omsatta aktie var annars nätverksvideoföretaget Axis, där den största ägaren Canon kommit överens med hedgefonden Elliott och därmed ökar innehavet till 97,9 procent. Canon kommer därefter att påkalla tvångsinlösen av återstående aktier. Axis steg 4,6 procent.

Beijer Ref, med verksamhet inom kylsystem, nådde för det tredje kvartalet ett rörelseresultat på 339 miljoner kronor, jämfört med 217 miljoner motsvarande period i fjol. En varm sommar har påverkat positivt.

"Det är vårt starkaste tredje kvartal någonsin", kommenterade vd Per Bertland i delårsrapporten.

Men trots detta backade aktien med 4,6 procent.

Prylkedjan Clas Ohlson fick en köprekommendation av Dagens Industri. Tidningen skriver att risken måste betraktas som hög men att den höga utdelningen och kursfallet innebär köpläge. Clas Ohlson handlades 5,5 procent högre.

Bioteknikbolaget Cantargia sjönk med 2,5 procent. Bolaget presenterade delresultat på en kongress i sin fas 1/2-studie för sin cancerläkemedelskandidat CAN04.

"Jag är jättenöjd med studieresultaten, sammantaget är de så bra som man realistiskt kunde hoppas på i det här skedet", sade vd:n Göran Forsberg till Direkt.

I sektorn steg Bioarctic med 5,5 procent. Samarbetspartnern Eisai ska presentera resultat från fas 2b-studien av BAN2401 mot tidig Alzheimer, som tidigare visat bra resultat i juli, på torsdag vid en kongress.

Uppåt var det även för Karolinska Development. Portföljbolaget Ossdsign har fått FDA:s godkännande för implantatprodukten Cranioplug. Aktien stärktes drygt 3 procent.

Enquest har sänkts till underperform från tidigare behåll av Jefferies, som samtidigt drar ned riktkursen till 0:25 från 0:30 pund. Aktien sjönk drygt 3 procent.

Bland förlorarna fanns Multiq efter säljrekommendation i Börsveckan. Aktien föll med drygt 5 procent.

Utanför börsen steg Ad City Media, listat på First North. Bolaget har tecknat avtal med Akademibokhandeln inom digital signage. Dessutom gavs en köprekommendation av Börsveckan. Aktien steg med 5,7 procent.

Diagram: OMXS30 måndagen 22 oktober

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -