Industrisiffrorna kan bli avgörande

Makroveckan Företagsrapporterna fortsätter att flöda in men får den här veckan konkurrens av såväl tunga räntebesked som viktiga konjunktursignaler.

Det har varit en lite lugnare vecka på finansmarknaden men det är ändå fortsatt trögt. Den svenska börsen rörde sig mest sidledes och noterade en nedgång på 0,3 procent under veckan som gick medan den amerikanska börsen landade runt nollan.

Oljepriset har fortsatt att sjunka och handlas nu åter strax under 80 dollar per fat (spotpris Brent).

Veckan inleds lugnt på makroområdet men det smäller till under onsdagen med räntebesked från Riksbanken och en utrullning av de preliminära inköpschefsindexen för oktober.

Numera är en riksbankshöjning i december närmast helt inprisad på räntemarknad och frågan är om banken kommer att höja den kortsiktiga räntebanan för att bekräfta den bilden. Någon räntehöjning redan nu är dock knappast aktuell, även om det finns en del analytiker som tror/hoppas på det.

De preliminära inköpschefsindexen skulle kunna gjuta nytt mod i marknaden om de lyckas överraska positivt. Risken är dock att vi får se ytterligare nedgångar men att indexen ändå ligger en bit över 50-strecket.

Något preliminärt inköpschefsindex finns inte för Sverige men det kompenseras av att vi på torsdagen får ta del av Konjunkturinstitutets barometer för oktober. Mest intressant för oss, och stora delar av analytikerkåren, är om industrin fortsätter att ha imponerande siffror.

Moody´s sänkte på fredagskvällen kreditbetyget för Italien till ett steg över skräpstatus. Hur ECB ska hantera italienska statspapper framöver lär också bli en av frågorna som ECB-chefen Mario Draghi väntas ha svar på när ECB presenterar sitt penningpolitiska beslut på torsdag. Annars lär en hel del av presskonferensen handla om synen på europeisk och global ekonomi samt på hur ytterligare finansiell turbulens kan komma att påverka obligationsköpen i stort.

På torsdag är även den norska centralbanken ute på banan men väntas den här gången inte ha några större penningpolitiska nyheter att presentera.

Fredagen domineras av de amerikanska tillväxtsiffrorna för årets tredje kvartal. Fortsatt god fart i ekonomin men en mindre nedgång i tillväxttakten är väntat. Kan ändå ge lite uppåtrörelse i dollarn och räntorna om tillväxten överraskar positivt. Den amerikanska tioårsräntan handlas nu kring 3,2 procent.

Måndag

En tunn måndag på makrofronten i väntan på att det hettar till senare i veckan. Den intresserade kan roa sig med sammanställningen av statsskulder och budgetunderskott i EMU-området.

Tisdag

Ännu en ganska tunn makrodag. Tyska producentpriser väntas ha stigit i lite långsammare takt i september, Konsumentförtroendet i EMU-området kan ha backat i september men ligger trots detta på historiskt sett höga nivåer. Hygglig arbetsmarknad är en förklaring till detta.

Onsdag

Riksbankens räntebesked är ett av huvudnumren och nu väntas manna flagga rejält för att det kommer en räntehöjning i december. Håll koll på kronrörelserna då en förstärkning är att vänta. Lika nyfikna är vi på de preliminära inköpschefsindexen för oktober. Det vore tungt för börsen med besvikelser medan positiva överraskningar kan gjuta nytt mod i investerarna. Även Bank of Canada lämnar räntebesked och väntas följa Federal Reserve i spåren och höja räntan.

Torsdag

Konjunkturinstitutet publicerar konjunkturbarometern för oktober. Intressant att se om den påtagliga optimismen i industrin har hållit i sig. Norges bank lämnar räntebesked men väntas vila på hanen den här gången. Även ECB väntas ligga kvar med räntan så det mesta av intresset riktas mot vad ECB-chefen Mario Draghi säger om den ekonomiska utvecklingen och den finansiella turbulensen. Dessutom väntas nya signaler om när en första räntehöjning kan bli aktuell.

Fredag

Amerikanska BNP-siffror för det tredje kvartalet väntas bekräfta bilden av en stark ekonomi. En lite, lite nesa för Donald Trump är det ändå att tillväxten troligen sjunker ner under (utlovade?) 4 procent. S&P lämnar besked om kreditbetyget för Italien och ytterligare nedgraderingar kan sätta fart på kreditspreaderna och ge lite oro kring euron.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -