Volvos rapport - en sammanfattning

Q3 På en Stockholmsbörs som handlades med successiv dragning nedåt förmådde inte Volvoaktien inte stiga på fredagsförmiddagen trots en stark delårsrapport.

 Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Ökat rörelseresultat. Volvos rörelseresultat, exklusive omstruktureringskostnader, blev 10.247 miljoner kronor för tredje kvartalet. Snittet av tolv analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt, låg på 9.592 miljoner. Rörelse-marginalen blev 11,1 procent. Snittestimatet var en marginal på 10,4 procent. Försäljningen uppgick till 92.282 miljoner för perioden, i linje med snittestimatet 92.195 miljoner.

Order lastbilar steg 26%. Volvos nettoorderingång på lastbilar, exklusive samriskbolag, var i tredje kvartalet 65.348 enheter, en uppgång med 26 procent från 51.955 fordon motsvarande period 2017. Snittestimatet, enligt Infront Data, var en orderingång på 58.839 lastbilar.

Orderingång VCE +22%. Volvos nettoorderingång på anläggningsmaskiner i division VCE steg med 22 procent till 16.342 maskiner (13.421) under det tredje kvartalet. Detta drevs framför allt av ökad orderingång i Kina och Europa, skriver Volvo i rapporten. I Kina steg orderingången med 34 procent, framför allt tack vare en stark efterfrågan på hjullastare och grävmaskiner från SDLG. I Europa ökade orderingången med 53 procent med stöd av stora order på små maskiner från uthyrningsföretag.

Mer lönsamhetsförbättringar att göra. Volvos tredje kvartal är det "bästa tredje kvartalet hittills för koncernen", men det betyder inte att bolaget har uppnått sin fulla potential, enligt vd Martin Lundstedt.

"Det finns mer att göra för att förbättra lönsamheten och kassaflödet. Ett nyckelområde är att öka vår serviceaffär, och vårt arbete med att öka andelen servicekontrakt, effektiviteten i verkstäderna och servicekapaciteten ger bra resultat", skriver han.

Tillsammans med växande fordonspopulationer och högt utnyttjande av flottorna, bidrog dessa ansträngningar till att serviceförsäljningen ökade med 7 procent under kvartalet, justerat för valuta.

Begränsningar i leverantörskedjan kvar i närtid. Volvo fortsätter att tillsammans med sina underleverantörer arbeta för att svara upp mot efterfrågan, korta leveranstiderna och öka leveransprecisionen till våra kunder. Mot bakgrund av den starka efterfrågan, räknar Volvo dock med att begränsningarna särskilt i den nordamerikanska leverantörskedjan kommer att kvarstå den närmaste tiden. Trots vissa kapacitets-begränsningar levererade Volvo 14 procent fler lastbilar tredje kvartalet, jämfört samma kvartal 2017.

 

Förutser "god nivå" efterfrågan även 2019. Volvo räknar med att lastbilsmarknaden 2019 uppgår till 300.000 fordon i Europa. Bolaget skruvar samtidigt upp prognosen för inneva-rande år för Europa marknaden med 5.000 fordon till 315.000. Efterfrågan på marknaden väntas vara på en god nivå även 2019. Prognosen för marknaden i Nordamerika är 310.000 fordon för 2019. Här ligger prognoser för 2018 fast på 300.000 fordon.

Spekulerar ej när info om komponentproblem kan ges. Volvo vill inte spekulera i när bolaget kan komma med ytter-ligare info kring omfattningen av det upptäckta komponentfelet och kostnaderna för att åtgärda dessa.

Det sade Volvos vd Martin Lundstedt vid fredagens webbsända presskonferens. Han påpekade att Volvo är "angelägna" att kunna kommunicera vilken omfattning så snart det går samtidigt som han betonade att det är viktigt att göra det här på ett noggrant och korrekt sätt. Volvochefen ville inte heller kommentera om det upptäckta komponentproblemet kommer att påverka utsikterna för återföringen till aktieägarna. Han hänvisade till att utdelningen föreslås av styrelsen, efter diskussion med ledningen, till det fjärde kvartalet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -