Rapporten fäller Atlas Copco

Q3 Verkstadsbolaget Atlas Copco redovisar ett rörelseresultat om 5.263 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2018. Aktien faller tungt efter rapporten.

50 minuter efter att rapporten publicerats, hade aktien fallit med 8 procent.

Ett genomsnitt av 17 analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, var ett rörelseresultat på 5.456 miljoner kronor.

Rörelsemarginalen uppgick till 22,2 procent, vilket kan jämföras med snittestimatet på 22,5 procent.

Engångsposter ingick här med -59 miljoner kronor. I snittestimatet var -2,5 miljoner väntat.

Underliggande rörelsemarginal blev då 22,5 procent.

Försäljningen uppgick till 23.675 miljoner kronor för perioden. Snittestimatet låg på 24.214 miljoner kronor.

Efterfrågan har försvagats inom vissa kundsegment.

Det uppger Atlas Copcos vd Mats Rahmström i samband med delårsrapporten för det tredje kvartalet.

"Vår lönsamhet är solid och vi fortsatte att växa vår serviceaffär inom alla affärsområden. Jämfört med tidigare höga nivåer har efterfrågan inom vissa kundsegment försvagats. Det råder större osäkerhet i den globala ekonomin och det har påverkat vissa kunders investeringsbeslut", säger Atlas Copco-chefen.

"Som väntat har halvledaraffären haft en negativ orderutveckling under kvartalet", tillägger han.

Den försvagade efterfrågan var främst märkbar inom industrin för halvledare och platta bildskärmar där fabriksutnyttjandet och produktionsnivåerna dock var fortsatt höga, och serviceverksamheten uppnådde stark ordertillväxt, skriver Atlas Copco i delårsrapporten.

Jämfört med föregående år ökade orderingången för industrikompressorer, industriverktyg och monteringslösningar medan den minskade för portabla kompressorer och vakuumutrustning. Det senaste, primärt beroende på lägre efterfrågan inom halvledar- och platta bildskärmsindustrin i Asien, uppger bolaget.

Atlas Copco spår i rapporten att kundefterfrågan på kort sikt förväntas vara något lägre, huvudsakligen på grund av halvledar- och fordonsindustrin.

Prognosen i förra rapporten var att efterfrågan från "de flesta kundsegmenten" förväntades ligga kvar på dåvarande höga nivå, men att efterfrågan på utrustning från halvledarindustrin förväntades vara något lägre på kort sikt.

Orderingången under tredje kvartalet på 23,4 miljarder kronor innebar en organisk nedgång om 1 procent. Det var svagare än ett genomsnitt på +3,9 procent som Infront Data sammanställde inför rapporten av 17 analytikerprognoser.

Intäkterna ökade med 13 procent till 23,7 miljarder kronor, en organisk ökning om 6 procent.

I kvartalet offentliggjorde Atlas Copco förvärvet av Brooks Automations kryotekniska verksamhet.

"Att hitta och förvärva bolag som förstärker vår innovationsförmåga och vår existerande verksamhet är en viktig del av vår tillväxtstrategi", säger Mats Rahmström.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -