Pareto: Atlas-siffror påverkar fler bolag

Börs Pareto Securities bedömer efter Atlas Copcos oväntat svaga delårsrapport på fredagen att analytiker nu kommer att behöva justera ned inte bara estimaten för Atlas Copco utan även estimaten för andra cykliska börsföretag.

Det framgår av en rapportkommentar.

Atlas Copco levererade enligt Pareto inte bara svagare än förväntad orderingång inom Vakuumteknik, utan även inom de mer industriproduktions- och capex-relaterade divisionerna Kompressorteknik och Industriteknik.

"Huvudbudskapet i delårsrapporten är att vi anser att svagare orderingång inom Kompressorteknik och Industriteknik är en relevant guidning för övriga industrisektorn. Vi kommer således behöva acceptera ett något svagare efterfrågescenario från fjärde kvartalet och framåt", resonerar Pareto Securities som sedan tidigare har köprekommendation med riktkurs 300 kronor på Atlas Copco-aktien.

Atlas Copco spår i fredagens rapport att kundefterfrågan på kort sikt förväntas vara något lägre, huvudsakligen på grund av halvledar- och fordonsindustrin.

Prognosen i förra rapporten i somras var att efterfrågan från "de flesta kundsegmenten" förväntades ligga kvar på dåvarande höga nivå, men att efterfrågan på utrustning från halvledarindustrin förväntades vara något lägre på kort sikt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -