Kina kan tvingas stimulera mer

Makrokommentar Kinesisk tillväxt håller sig kvar på hyggliga nivåer men både börs och valuta har tagit ordentligt mer stryk sedan handelskonflikten med USA tog sin början. Nya stimulansåtgärder kan därmed bli aktuella för att hålla humöret uppe.

Den kinesiska ekonomin växte med 6,5 procent i årstakt under årets tredje kvartal. Det ligger visserligen i linje med regeringens mål men är ändå ytterligare ett kvartal med lite svagare tillväxt än tidigare.

Det syns också tydliga tecken på att ekonomin pressas av handelskriget med USA, även om det mest märks på det finansiella planet. Från kinesiskt håll medger man också att de ”internationella spänningarna” pressar Kinas ekonomi men att tillväxten fortfarande är stabil.

Den kinesiska ledningen har dessutom redan infört stimulansåtgärder som ska hålla uppe den inhemska tillväxten. De positiva effekterna av stimulansåtgärderna är ännu så länge begränsade vilket bidrar till att flera bedömare räknar med att det snart kommer att införas nya program från den kinesiska ledningens sida.

Industriproduktionen steg i september med 5,8 procent i årstakt, vilket visserligen är hyggligt starkt i ett internationellt perspektiv men när det gäller Kina är det den lägsta ökningstakten sedan en dipp i februari 2016.

Detaljhandel ökade i sin tur försäljningen med 10,7 procent och här syns väl, med lite god vilja, de positiva effekterna av stimulanserna. Noterbart är däremot att bilförsäljningen, som varit stekhet, nu visar tecken på att tappa ordentligt med fart. I september var bilförsäljningen 7,1 procent lägre än under motsvarande månad i fjol. En möjlig bidragande förklaring till att europeiska bilaktier har en tung period bakom sig.

Att handelskriget med USA ändå sätter sina spår syns tydligast på de finansiella marknaderna.

Shanghaibörsen, som hade en fin utveckling under 2017 och inledningen av 2018 har nu tappat rejält. Sedan toppen i slutet av januari summerar nedgången till 29 procent, även om den studsade upp med runt 3 procent i fredagshandeln.

Uppgången förklaras främst av att det kommit en del signaler om oro över rörelserna på finansmarknaden från officiellt håll. Både vice premiärminister Liu och centralbankschefen Yi Gang har varit ute och talat om åtgärder för att lätta på det finansiella tryck som uppstått när börsen har rasat.

Även den kinesiska yuanen har gått svagt och börjar närma sig den symboliskt viktiga nivån på 7 yuan per dollar. Det amerikanska finansdepartement undlät dock att peka ut Kina som valutamanipulatör i den nyligen genomförda screening av valutamarknaden. Däremot kommer finansdepartementet att följa upp den här valutafrågan ytterligare.

Kina-optimisterna pekar nu på att den kinesiska ledning har både probleminsikt och finansiella muskler att hantera marknadsoron och eventuellt ytterligare svaghetstecken gällande tillväxten. I det senare fallet främst genom att stimulera den inhemska ekonomin nu när hotet om en upptrappning av handelskriget är överhängande.

Pessimisterna pekar istället mot den höga kinesiska skuldsättningen, som delvis är dold i den officiella statistiken, och som måste hanteras fortlöpande för att inte bli ett akut problem, kommer att hänga över den kinesiska ekonomi under överskådlig tid.

På lite längre sikt kan man säkert räkna med en revansch för den kinesiska börsen men ekonomin i stort har växlat ner i tempo. På kort sikt hotar också mer press från USA i handelsfrågan, inte minst inför det kommande mellanårsvalet i inledningen av november.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -