Getinges resultat sämre än väntat

Q3 Medicinteknikbolaget Getinges ebita-resultat före engångsposter blev 438 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2018.

Analytiker hade i genomsnitt siktat på ett ebita-resultat om 472 miljoner kronor, enligt Infront Datas sammanställning av sex analytiker.

Getinges omsättning för kvartalsperioden uppgick till 5.683 miljoner kronor. Analytiker hade räknat med en nettoomsättning på 5.428 miljoner.

Orderingången uppgick till 6.173 miljoner kronor, där analytiker räknat med 6.073 miljoner enligt Infront Data.

Getinge upprepar att bolagets organiska omsättningstillväxt kommer att "vara väl inom" intervallet 2-4 procent under 2018.

Det framgår av rapporten.

Enlig Infront Data låg analytikernas snittförväntningar inför rapporten på en organisk försäljningstillväxt på +4,5 procent för helåret 2018.

Under årets nio första månaderna uppgår den organiska omsättningstillväxten till 6,2 procent.

Getinge har som finansiellt mål att nå en organisk intäktstillväxt om 2-4 procent.

Valutatransaktionseffekterna förväntas alltjämt ha en påverkan på koncernens ebit-resultat med cirka -200 miljoner kronor i år, mot tidigare -175 miljoner kronor.

Getinges bruttomarginal i det tredje kvartalet påverkades av att bolaget tagit ett antal större order på tillväxtmarknader, med lägre marginal.

Det skriver Getinges Mattias Perjos i rapporten för det tredje kvartalet.

"Jag är inte nöjd med att vi, trots ökade volymer, bara har begränsad produktivitetseffekt i våra fabriker. Detta arbetar vi nu med i alla affärsområden, på samma sätt som vi adresserat rörelsekostnaderna, som nu minskar från kvartal till kvartal", skriver han vidare.

Bruttomarginalen i det tredje kvartalet uppgick till 47,9 procent, ned från 53,1 procen

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -