Ericssons rapport - en sammanfattning

Börs Telekombolaget Ericsson rapporterade en högre omsättning och klart högre justerad rörelsemarginal än väntat för det tredje kvartalet 2018. Även bruttomarginalen var bättre.

Ericsson lämnade dock en uppdatering kring den process bolaget sedan 2013 befinner sig i med den amerikanska finansmyndigheten och amerikanska justitiedepartementet gällande regelefterlevnad. Konsekvenserna kan bli betydande, uppgav bolaget.

På Stockholmsbörsen steg aktien efter torsdagsmorgonens rapportsläpp.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Bättre resultat. Ericssons justerade rörelseresultat blev 3,8 miljarder kronor i tredje kvartalet (-0,8 samma månader i fjol) . Snittet av 19 analytikers prognoser, som Infront Data sammanställt, låg på 2,41 miljarder. Den justerade rörelsemarginalen blev 7,0 procent, mot snittestimatet om 4,8 procent, och den justerade bruttomarginalen 36,9 procent. Analytikernas snittestimat var en bruttomarginal på 36,2 procent.

Rapporterat rörelseresultat, inklusive engångsposter, landade på 3,2 miljarder kronor, mot snittestimatet 0,84 miljarder.

Även försäljning högre. Försäljningen blev 53,8 miljarder kronor (49,4). Här låg snittestimatet enligt Infront Data på 49,8 miljarder.

Flaggar för "betydande" åtgärder efter DOJ/SEC-dialog. Ericsson lämnar en uppdatering kring den process bolaget sedan 2013 befinner sig i med den amerikanska finansmyndigheten SEC och amerikanska justitiedepartementet, DOJ, gällande regelefterlevnad. Konsekvenserna kan bli "betydande". Ericsson har identifierat fakta som är relevanta för undersökningen och dessa har vidarebefordrats till myndigheterna.

"Även om det inte går att avgöra hur länge diskussionerna kommer att pågå, tror vi baserat på de fakta vi delat med myndigheterna att de troligen kommer att resultera i monetära och andra åtgärder", skriver Ericsson vd Börje Ekholm och anger att omfattningen av dessa åtgärder inte går att bedöma nu, men att de kan komma att bli betydande.

 

Upprepar prognos RAN-marknad. Ericsson står fast vid sin bedömning om att marknaden för mobilsystem, inom Radio Access Network (RAN), minskar med 2 procent helåret 2018. RAN-marknaden väntas visa en 2-procentig genomsnittlig årlig tillväxttakt för åren 2017-2022, enligt Ericsson och även detta är en upprepning.

Även bedömning omstruktureringskostnader ligger fast. Ericsson upprepar också prognosen om att omstrukturering-kostnaderna uppgår till 5-7 miljarder kronor för helåret. Under tredje kvartalet var omstruktureringskostnaderna 0,6 miljarder kronor och under årets första nio månader 3,6 miljarder kronor.

5G ger höga kostnader, ingår i mål. Det starka intresset för 5G bland Ericssons kunder ger gradvis ökade kostnader för fälttester. Ericsson förväntar sig att kostnaderna är fortsatt höga åtminstone under de kommande 12-18 månaderna, vilket är inräknat i lönsamhetsmålet på minst 10 procent för 2020.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -