Ericsson: Risken för bakslag har ökat

Aktieanalys Tre starka rapporter i rad har gjort Ericsson till en vinnare på börsen i år. Efter rusningen är aktien känslig för minsta antydan till dåliga nyheter och vi tar en paus.

Ericsson presterade klart bättre än väntat i sitt tredje kvartal. Försäljningen av 5G-utrustning börjar röra på sig framför allt i Nordamerika och det gynnar Ericssons stora vinstmotor Networks. Sammantaget noterade Ericsson en underliggande tillväxt i tredje kvartalet på 1 procent. Networks organiska tillväxt var 5 procent.

Omsättning och bruttomarginal var båda högre än väntat. Justerat för engångsposter var rörelseresultatet i kvartalet nästan 60 procent högre än snittprognosen i Infront Datas sammanställning av estimat. Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 7,0 procent mot väntade 4,8 procent.

Av Ericssons fyra affärsområden är det fortfarande bara Networks och Managed Services som rapporterar positiva resultat. Digital Services justerade rörelseförlust i kvartalet uppgick till 1,4 miljarder kronor medan Emerging Business & Other landade på minus 1,0 miljarder. Förlusterna minskar dock jämfört med för ett år sedan.

Tyngst i Ericsson väger dock som sagt Networks och området ökade sitt justerade rörelseresultat med hela 53 procent i kvartalet. Försäljningen ökade 24 procent i Nordamerika jämfört med för ett år sedan och utvecklingen var även bra i Europa/Latinamerika samt i Nordostasien. Investeringar i 5G-förberedelser och LTE-nät anges som drivande i utvecklingen.

Försäljningen av produkter i Ericsson Radio System ökar och utgör nu 86 procent av omsättningen. Med det följer förbättrad lönsamhet och den justerade rörelsemarginalen steg drygt 4 procentenheter till 16,1 procent.

Den starka utvecklingen i Nordamerika under tredje kvartalet gör dock att Ericsson väntar sig en mindre säsongseffekt än normalt för Networks i det fjärde kvartalet. Vanligtvis är det fjärde kvartalet starkare än det tredje men Ericsson flaggar för att försäljningen för Neworks i Nordamerika kommer att bli i stort sett oförändrad i år. Resten av världen väntas dock följa det normala säsongsmönstret.

Det stigande intresset för 5G har inneburit att Ericssons kostnader för fälttester gradvis har ökat. Vd Börje Ekholm skriver i rapporten att kostnaderna för fälttester kommer att vara fortsatt höga under åtminstone de kommande 12-18 månaderna. Det ingår dock i beräkningarna som ligger till grund för Ericssons målsättning om en rörelsemarginal på minst 10 procent år 2020.

Den stora plumpen i Ericssons kvartalsrapport var beskedet att nya fakta kommit fram i en pågående korruptionsutredning i USA. Det amerikanska justitiedepartementet och dess finansinspektion (SEC) har sedan 2013 utrett Ericssons regelefterlevnad. Undersökningen gäller ett flertal länder och en relativt lång tidsperiod.

Börje Ekholm skriver i rapporten att Ericsson har identifierat fakta som är releventa och som lämnats över till myndigheterna. Monetära och andra åtgärder är troliga men Ericsson kan i dagsläget inte uppskatta vare sig storleken på dessa eller hur länge diskussionerna med myndigheterna kan tänkas pågå. Ekholm skriver dock att omfattningen kan komma att bli betydande.



Börje Ekholm.

Den typen av osäkerhet uppskattas inte på aktiemarknaden och reaktionen på en i övrigt klart starkare rapport än väntat blev också initialt något dämpad.

Ericsson har som sagt satt upp en målsättning om att nå en rörelsemarginal på minst 10 procent år 2020. Det tyngsta lasset i den prognosen får Networks dra och deras marginal väntas vid samma tidpunkt vara uppe i 15-17 procent.

De analytiker som bevakar Ericsson räknar enligt databasen Factset med att Ericsson kommer att nå sitt mål. Snittprognosen för rörelsemarginalen år 2020 låg före torsdagens oväntat starka rapport på 10,4 procent. Networks väntas då ha en marginal på 15,7 procent.

För 2019 är snittprognosen för vinst per aktie 2,41 kronor och för 2020 är den 4,19 kronor. Med nuvarande aktiekurs ger det p/e-tal på 34,5 respektive 19,9.

Ericsson hade vid utgången av det tredje kvartalet en nettokassa på 32 miljarder kronor. Justerat för skuldsättning värderas rörelsen till 10,7 gånger det väntade rörelseresultatet år 2020.

Direktavkastningen i Ericsson-aktien väntas uppgå till 1,3 procent respektive 1,6 procent.

Ericsson-aktien är en vinnare på Stockholmsbörsen i år. I skrivande stund står aktien på plus 54 procent. Vinstprognoserna har också justerats upp en hel del då bolaget även i första och andra kvartalet i år presterade bättre än väntat. Vinstprognosen för 2020 ligger idag nästan 40 procent högre än när vi sist kikade på Ericsson-aktien i början av året.

Jämfört med läget i början av 2018 har risken både ökat och minskat i Ericsson-aktien. I början av året var aktien rätt nedkörd och förväntningarna lågt ställda. Å andra sidan gick bolaget fortfarande riktigt dåligt vid den tidpunkten.

Idag ser medvinden ut att tillta. 5G-marknaden börjar röra på sig och Börje Ekholm konstaterar att Ericsson har bra momentum i diskussionerna med kunder. Ökade volymer och genomförda åtgärder har också tydligt positiv effekt på lönsamheten. Rent operativt är risken således lägre i Ericsson idag än i början av året.

Efter tre starka rapporter i rad och en kraft kursuppgång har dock förväntningarna höjts och många har fina vinster att plocka hem om börsen skulle förbli skakig framöver. Risken för bakslag har därför ökat. Nästa år kommer också jämförelsetalen att bli tuffare.

Efter den starka kursutvecklingen i år börjar förhållandet mellan risk och möjlig avkastning att kännas lite ofördelaktig i Ericsson-aktien. Det är fortfarande osäkert hur snabbt 5G kommer att rullas ut av operatörerna och konkurrensen är som alltid knivskarp. Vi tror aktien i dagsläget är känslig för minsta antydan till dåliga nyheter och tar för de närmaste kvartalen ned rekommendationen till neutral.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ericsson B Neutral 81,92 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -