Fondvinnarna finns i öst och väst

Fondkommentar Amerikansk ränteuppgång och eskalerande handelsgnissel mellan USA och Kina har gjort att investerarna sålt av aktier i allt snabbare takt. Globalt har de flesta marknader backat i den största nedgången sedan i februari. Men det finns undantag.

Det globala börssentimentet som vi såg i början på september har förstärkts den senaste tiden. Det har varit den amerikanska 10-åringens ränteuppgång som nu börjar skrämma investerarna.

Det teknik- och medtech-tunga Nasdaq-indexet som nådde ny rekordnotering i slutet på augusti, har backat omkring 8 procent i dollar. I svenska kronor blir tappet ännu större. Stora delar av nedgången har kommit de senaste två veckorna, när investerare sålt av de stora amerikanska teknikbolagen. Det har gett stora nedgångar i teknikfonder under månaden.

Men det har varit ännu tuffare för Asienfonder och Kinafonder. De har hittills varit de stora förlorarna på det eskalerande handelskriget mellan USA och Kina. De stora kinesiska teknikbolagen -  BAT-bolagen - har fortsatt söderut den senaste månaden med tvåsiffriga nedgångar.

De amerikanska börserna väger som bekant mer än halva värdet i en globalfond. USA-börsernas kräftgång under månaden har gjort att även Globalfonder backat runt 6 procent. Det är i nivå med de europeiska börserna och vår egen Stockholmsbörs.

Månadens vinnare hittar vi på olika delar av Tillväxtmarknaderna. Rysslandsbörsen har fortsatt stiga i spåren av en svag ryskrubel och ett allt högre oljepris i dollar. Det har lyft Östeuropafonder som oftast har en stor del investerad i just ryska bolag.

De absoluta vinnarna hittar vi i Latinamerika där uppgången i Latinamerika-index är 10 procent, med Sao Paolo-börsen som främsta draglok.

Kronförstärkningen som inleddes i september har fortsatt den senaste månaden. Marknaden förväntar sig nu den första räntehöjningen från Riksbanken i december. Euron har tappat 2 procent mot kronan.

Kronan har även stärkts mot den amerikanska dollarn med knappt 2 procent till 8,90 kr. Det gör att utländska tillgångar i euro och amerikanska dollar har sjunkit i värde den senaste månaden när vi räknar om avkastningen till svenska kronor.

För den som vill läsa mer om marknadernas utveckling hänvisar jag till Pekka Kääntäs utblick.

Placera har listat den senaste månadens vinnare och förlorare utifrån Avanzas fondutbud. Det skiljer 37 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden vilket får anses mycket med tanke på den korta mätperioden på en månad. Bland vinnarfonderna hittar vi flera fonder som haft svag avkastning tidigare under året. Det visar Placeras sammanställning.

På vinnarlistan hittar vi en koncentrerad samling aktiefonder. Klara vinnare är Brasilienfonder som återfinns på de fem översta platserna. Brasilien är den stora dominanten i regionen och står för över halva börsvärdet i Latinamerikaindex. Det har lyft de bredare Latinamerikafonderna och fyra stycken har letat sig in på listan.

MSCI Latinamerikaindex 

Som enda fond på listan utanför Latinamerika och Brasilienfonder hittar vi en turkietfond. Parvest Equity Turkey som har stigit med 14 procent den senaste månaden. Trots den starka uppgången har fonden backat med hela 37 procent sedan årsskiftet. Det är värt att notera att det är den andra månaden på rad med tydliga uppgångar för Turkietfonder.

De riktiga fondvinnarna den senaste månaden är Brasilienfonder, som enligt Morningstars kategorisnitt har stigit hela 21 procent i snitt. Det är en smal kategori med bara fem fonder. Men spridningen mellan fonderna är ganska koncentrerad mellan 17 procent till drygt 22 procent.

Det finns flera saker att glädjas åt i Latinamerika. Ett nytt frihandelsavtal som ersätter det gamla NAFTA-avtalet är på plats. Det ser ut att var lite sämre för Mexico än det gamla. Men marknaden uppskattar att det blev ett nytt frihandelsavtal mellan USA, Kanada och Mexico. Och det blir långt, hela 16 år.

Den 7 oktober var det den första valomgången i det brasilianska presidentvalet och högerkandidaten Jair Bolsonaro fick drygt 46 procent av rösterna. Men det krävs minst 50 procent av rösterna så det blir en andra valomgång den 28 oktober. Det är ett viktigt val för hela Latinamerika, då Sao Paolobörsen är regionens klart ledande börs.

Marknaden räknar med att de kommer att flera viktiga reformer kommer att genomföras, frågan är dock hur snabbt de kommer att ske efter valet. Brasilien har återhämtat sig efter en lång och djup recession. Men marknaden har handlat upp Sao Paolobörsen med drygt 10 procent den senaste månaden. Ungefär lika mycket har den brasilianska realen stärkt mot den amerikanska dollarn.

Högsta avkastning har de båda aktivt förvaltade fonderna HSBC GIF Brazil Equity AC och UBS ES Brazil. Båda fonderna har stigit drygt 22 procent, och som sagt ungefär halva uppgången är valutadriven. Trots den starka månadsavkastningen är fondernas avkastning sedan årsskiftet en uppgång med 4 procent och en nedgång med lika mycket.

I båda fonderna hittar vi ett av Sao Paolobörsens absolut största bolag, energibolaget Petrobras. Det hör till båda fondernas största innehav. Petrobas avkastning den senaste månaden har varit otroligt stark med en uppgång på hela 32 procent, vilket är ett viktigt bidrag till fondernas goda avkastning.

Högst avkastning av de fyra Latinamerikafonderna på vinnarlistan har BGF Latin America med sina 14 procent. Det är klart bättre än snittet på 9,8 procent för Latinamerikafonder, enligt Morningstar. Fonden har hela 65 procent placerat i Brasilien och även här hittar vi Petrobas-aktien som är fondens sjätte största innehav.

Det är Sao Paolobörsen som drivit Latinamerikafonderna den senaste månaden. Regionens näst största börs, den mexikanska som väger knappt 29 procent i MSCI Latinamerikaindex, har backat med 4 procent den senaste månaden.

Nu till förlorarlistan och månadens sämsta fondavkastning där Indienfonderna tar över stafettpinnen från Turkiet- och Kinafonder. Totalt består halva förlorarlistan av Indienfonder.

Flera fondförvaltare har varnat för att den indiska Bombay-börsen har blivit riktigt dyr i förhållande till sin historiska värdering. De säger också att mycket kapital har letat sig dit som tidigare varit investerade i Kina men är allokerade till Asien. Enligt Morningstar har kategorisnittet för Indienfonder backat knappt 13 procent den senaste månaden, vilket i stort motsvarar avkastningen sedan årsskiftet.

Tuffast har det varit för Jupiter India Select som är aktivt förvaltad. Fonden har backar drygt 14 procent. Fondens största innehav Hindustan Petroleum Corporation som väger 5,8 procent i fonden, har backat med 18 procent den senaste månaden.

Lite överraskande hittar vi flera amerikanska småbolagsfonder på listan över förlorare. De har tidigare under året skördat stora framgångar med höga avkastning. Fondkategorins amerikanska småbolag har backat nästan 10 procent den senaste månaden.

Två amerikanska småbolagsfonder intar andra och tredjeplatsen. UBS EF Small Caps USA och SEB Nordamerika fond Småbolag har haft det kämpigast i kategorin med nedgångar runt 13 procent. Trots den senaste månadens kräftgång är avkastningen sedan årsskiftet kring imponerande 30 procent för båda fonderna.

SEB Nordamerikafond Småbolag har en bred portfölj med drygt 100 aktier. Fokus är riktigt små småbolag med amerikanska mått mätt som har ett tydligt tillväxtfokus. De två största sektorerna i fonden är inte överraskande teknikbolag och hälsovårdsbolag. Och det har uppenbarligen varit en tuff månad med stora nedgångar i de sektorerna.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -