Heta Listan hoppas på finsk lycka

Heta Listan Nedgången har skördat ytterligare ett offer på Heta Listan. Samtidigt vädrade börserna morgonluft under onsdagen. Frågan är om det redan är dags att köpa dippen.

Alfa Laval har fallit bort från Heta listan efter att aktien sjunkit under stop loss-nivån 230,00 kronor. Aktien har sen gjort en studs uppåt i botten på den stigande trendkanalen. Det enda affärsförslaget som återstår är Xact Råvaror, men det är på håret att den hänger kvar.  

På onsdagen rekylerade Stockholmsbörsen i samklang med det amerikanska börserna. Förra veckan spekulerade vi i möjligheten till en positiv vändning för tekniktunga Nasdaq kring det långa medelvärdet (MA200). Idén lever, och indexet har åtminstone tillfället gjort en skarp vändning uppåt.

Tyska DAX-index, en viktig europa-termometer ser däremot inte aptitlig ut. Senaste toppnoteringen satt redan i första kvartalet 2018 och handelsmönstret påminner mycket om tidigare större toppar. Det blir intressant att se hur högt rekylen når denna gång.

De senaste åren har det fungerat utmärkt att köpa dippen. Men självförtroendet har tagit en törn. Att köpa denna positiva rekyl rakt av, med risk för att fastna i en ”dead cat bounce” , vågar vi inte. Därför lämnar vi de amerikanska teknikaktierna därhän ytterligare en vecka.

Däremot är vändningen i American Express-aktien tillräckligt tydlig för att väcka intresse. Om inte onsdagens publicering skulle sammanfalla med rapportsläpp från bolaget under morgondagen hade vi tagit in aktien igen på listan. Nu avvaktar vi istället resultaten först.

Inför denna vecka har jag skrollat igenom aktiegraferna på tre nordiska börser, Nasdaq och Dow Jones. Ett finskt automationsbolag har fastnat i trendspaningen. Här är veckans nya kandidat.

Valmet (Valmt)

Trigger 19,20 euro. Stop loss 18,10 euro.

Finska Valmet levererar moderna tekniklösningar till mass- och pappersbruken. I Sverige är 75 procent av bruken kunder.

Tryckpapper efterfrågas inte i lika stor utsträckning. Men världens medelklass växer och det gör också konsumtionen av servetter, pappersförpackningar och kartonger till distanshandeln. Framförallt lyxiga kartonger till premiumprodukter har blivit en lönsam nisch för bruken.

Valmet har lösningar som kan ta vara på biprodukten Lignin som annars skulle gå till spillo vid pappersproduktionen. Ligninet har en negativ påverkan på papperskvalitet men kan användas för att ersätta plaster i bland annat PET-flaskor och bilinredning.

Det finska bolaget säljer också automationslösningar, i dagsläget står den verksamheten för en mindre del av omsättningen. Men kan bli en intressant nisch på sikt.

Omsättningen förväntas växa med 6 procent i år och sedan med cirka 3 procent årligen fram till 2020. Mer imponerande är vinstökningarna som analytikerna ser i korten. Konsensusprognosen från Factset rymmer en vinstökning på 20 procent 2018, sen ytterligare 19 procent 2019. På nästa år handlas aktien till p/e 16, PEG-talet är 1,2 och direktavkastningen hyggliga 3 procent.

Köp aktien om den stiger över 19,20 euro och sätt stopp vid 18,10 euro.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -