Chansa på NCC - på lång sikt

Aktieanalys Att skapa ett mer stabilt NCC kommer att ta lite tid. Vi tror dock bolaget kommer att lyckas och för en lite mer långsiktig investerare tycker vi aktien är värd en chans.

Byggbolaget NCC meddelade som planerat sitt resultat för det tredje kvartalet i samband med bolagets kapitalmarknadsdag på tisdagen. Att det skulle komma nya nedskrivningar var väntat, men aktiemarknaden var väldigt osäker på hur stora de skulle komma att bli. Snittprognosen i Bloomberg News enkät var engångsposter på cirka 450 Mkr.

Nya vd:n Tomas Carlsson hade dock beordrat en storstädning och hittade inte mindre än 1,6 miljarder kronor i engångskostnader. Den tidigare Sweco-vd:n tillträdde sin nya tjänst 7 maj i år och han tog chansen att rensa bordet rejält innan han på allvar börjar hållas ansvarig för utvecklingen.

Tomas Carlsson

Engångsposterna i det tredje kvartalet utgjordes av flera delar. Omvärdering av pågående tvister och garantier var den största posten på knappt 700 Mkr. Projektnedskrivningar ingick med 225 Mkr.

Grundproblemet i NCC är svag lönsamhet. Det är bolaget förvisso inte ensamt om i byggsektorn där kostnadsinflationen varit hög de senaste åren till följd av den extremt höga aktiviteten. Konkurrensen om uppdragen har varit hård och läget i NCC har förvärrats av dålig intern kontroll på anbudsprocesser och projektledning. De sistnämnda problemen har yttrat sig i ständigt återkommande projektnedskrivningar.

De största problemen har NCC på sistone upplevt i sin norska infrastrukturverksamhet. Ett tiotal projekt som togs under åren 2014 till 2016 har gått över styr. Dessa är dock snart färdigställda vilket kommer att ha en positiv inverkan på lönsamheten.

Målsättningen är fortfarande att övergripande nå upp i en rörelsemarginal på minst 4 procent. Det har bolaget inte varit nära de senaste åren och utvecklingen har snarare rört sig åt fel håll, tyngt av nedskrivningar och engångsposter.

För att närma sig målet har Tomas Carlsson en plan i flera steg. Ett första steg har redan genomförts där organisationen stuvats om en del och flera personer i ledningsgruppen bytts ut. Även längre ned i organisationen har ett antal personalbyten gjorts.

I nästa steg ska vissa underpresterande områden lämnas. Det gäller bland annat området Road Services inom Infrastructure. Verksamheten omsätter 2,5 miljarder kronor men har dragits med låg lönsamhet under många år.

Andra områden ska behållas men genomgå åtgärdsprogram för att få ordning på lönsamheten. Det gäller huvudsakligen den norska infrastrukturverksamheten samt affärsområdet Building Nordics. I Norge ser NCC fortsatt stor potential då det är den största infrastrukturmarknaden i Norden. Risken i verksamheten måste dock sänkas. Bland annat har en särskilt position som Business Risk Manager tillsatts för att stödja anbudsprocessen.

Inom Building Nordics har ett antal områden identifierats i Finland, Norge och Danmark där lönsamheten inte lever upp till kraven. Punktinsatser ska göras för att komma till rätta med dessa.

Mer övergripande ska också de interna processerna för anbudsgivning, projektledning och för beräkning av tvister och garantier skärpas till inom NCC. Risknivån i koncernens projektportfölj och balansräkning ska sänkas. Fokus ligger på lönsamhet före volym.

Även om vi justerar NCC:s rörelseresultat i det tredje kvartalet för de oväntat stora engångsposterna var utfallet klart sämre än väntat. Orderingången var oförändrad jämfört med samma kvartal i fjol och orderstocken vid kvartalets utgång var 8,5 procent högre än för ett år sedan. Omsättningen steg drygt 9 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Reaktionen på NCC:s resultat (den fulla rapporten har inte publicerats ännu) blev initialt kraftigt negativ men aktien repade sig sedan något. Förhoppningen bland åtminstone delar av investerarkollektivet är att den kraftiga rensning som nu skett innebär att vi sett det sista av nedskrivningar i bolaget.

2018 är uppenbarligen ett förlorat år för NCC. Bolaget flaggar för att de aviserade åtgärderna kommer att medföra ytterligare kostnader på cirka 200 Mkr fram till slutet av 2019.

Enligt databasen Factset ligger snittprognosen för vinst per aktie 2019 i dagsläget på 13,56 kronor. För 2020 är den 15,64 kronor. Det året väntas rörelsemarginalen uppgå till 3,5 procent, alltså fortfarande en bit under målnivån 4 procent.

Estimaten innebär i dagsläget p/e-tal på 10,1 respektive 8,8.

Direktavkastningen i NCC-aktien väntas uppgå till 6,0 procent respektive 7,2 procent de närmaste åren.

Estimaten innehåller en hög grad av osäkerhet men skulle NCC leverera i linje med förväntningarna ser värdering och direktavkastning onekligen intressant ut.

NCC siktar på att genomföra den resa som branschkollegan Peab redan gjort. Genom att undvika stora prestigeprojekt och räkna mer konservativt i sina anbud har Peab sänkt risken i verksamheten och fått upp marginalerna. Det tog några år för bolaget att nå dit och även NCC lär behöva tid för att få igenom de förändringar som nu ska genomföras.

Tomas Carlsson har jobbat 20 år på NCC och var tidigare vd för Construction Sverige så han kan bolaget och branschen. Hans fem år på Sweco har varit mycket framgångsrika så det finns ingen anledning att vara allt för pessimistisk om möjligheterna att få ordning på NCC.

Det kommer dock som sagt att krävas lite tid så aktien är kanske inget man ska satsa på med allt för kort placeringshorisont. Siktar man lite mer långsiktigt tycker vi dock att man på dagens kursnivåer får hyggligt betalt för riskerna som följer med den här typen av processer. Vi tycker NCC-aktien är värd en chansning.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NCC B Köp 137,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -