Nya kursrekord för cannabis-aktier

Börs Onsdagen den 17 oktober blir det tillåtet att sälja cannabis för rekreationellt bruk i Kanada. Senaste månaden har cannabisbolagens aktier i motsats till resten av aktiemarknaden stigit mycket kraftigt.

Senaste månaden har de tio största cannabisbolagens aktier i genomsnitt stigit med 22 procent. Merparten av bolagen handlas till sina respektive högsta kurser.

Det som främst driver uppgången för cannabisaktierna är fortsatt legalisering i Nordamerika och Europa både när det gäller cannabis för allmänt bruk och för medicinskt bruk.

I veckan röstade till exempel Storbritannien för att tillåta medicinsk cannabis. En annan faktor är det stora intresset för cannabisproducenter både från läkemedelsbolag, tobaksproducenter och kanske främst från dryckestillverkare.

Flera stora dryckesproducenter har under de senaste åren haft svårt att öka omsättningen. Här ser man potential att öka omsättningen både när det gäller rusdrycker och hälsodrycker. När det gäller hälsodrycker är det främst substansen cannabidiol som intresserar marknaden.

Cannabidiol har ingen ruseffekt, men tester har visat att den kan ha flera andra egenskaper som antiinflammatoriska, antipsykotiska och antidepressiva effekter.

Starkast under den senaste månaden har den populära aktien Aurora Cannabis gått med en uppgång på hela 77 procent följt av Tilray, vars aktie är upp 51 procent.

Aurora Cannabis är den klart mest ägda aktien hos nätmäklaren Avanza. Aktien finns i nästan 17 000 depåer. Det gör också aktien till den klart mest ägda utländska aktien hos Avanza.

I veckan blev det klart att Aurora Cannabis kommer att parallellnoteras på New York-börsen och handlas under förkortningen ACB. Paralellnoteringen är inte oviktigt. Den kommer sannolikt att öka intresset för bolaget på samma sätt som producenten Tilray som valde att enbart notera sig i New York. Aurora Cannabis notering i USA väntas ske i slutet av oktober.

Sedan början av 2000-talet har det varit tillåtet att sälja cannabis för medicinskt bruk i Kanada. Nu går man vidare och legaliserar cannabis för allmänt bruk. Onsdagen den 17 oktober släpps handeln fri med samma typ av restriktioner som för alkohol och tobak.

Skälet bakom är främst att minska den svarta handeln. I och med att cannabis blir lagligt att sälja uppfylls nu Kanadas premiärminister Justin Trudeaus vallöfte från 2015. Vallöftet bidrog till att hans parti vann valet. Det var särskilt yngre kanadensare som valde att rösta på honom. Trudeaus inställning är att det är bättre och enklare att reglera det på en öppen marknad.

I väntan på legaliseringen har det hittills i år gjorts rekordmånga affärer inom branschen. Sammantaget har affärer för åtta miljarder dollar gjorts. De mest aktiva har varit storproducenterna Canopy Growth Corp och Aurora Cannabis.

Sammantaget har kanadensiska cannabisbolag gjort 97 affärer hittills i år, enligt Bloomberg. Uppköpsaktiviteten ska jämföras med 2017 då cannabisbolagen gjorde 31 affärer för sammantaget 1,16 miljarder dollar.

Klart största affären är dryckesproducenten Constellation Brands köp av aktier i Canopy Growth Corp i augusti. Den affären var värd 3,6 miljarder dollar. Constellation äger bland annat den kända ölen Corona. Näst största affären i cannabissfären var Auroras köp av MedReleaf för 2,2 miljarder dollar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -