Köpsignaler och varningar

Teknisk ananlys Investtechs tekniska analyser visar på köpsignaler i ett lundinbolag, säljsignaler i en gammal kursraket och en ordentlig varning för en biotekaktie.

OMX Stockholm PI brutit en stigande trendkanal och reagerat kraftigt ned. Ännu har ingen långsiktig säljsignal utlösts och stödnivåer finns kring 560 och 550 punkter vilket kan begränsa nedsidan. En ny studie som Investtechs forskningschef Geir Linlökken gjort visar att det är svårt att uttala sig om Stockholmsbörsens utsikter efter nedgångar likt den vi sett under en dryg vecka. Indikationer ges emellertid att volatiliteten kommer vara hög under en tid framöver.

Volymbalans och RSI är negativa. Investtechs kortsiktiga och långsiktiga hausseindex (optimistindex) antyder att det råder övervikt av pessimister på marknaden just nu.

Köpandelen bland insynspersoner den senaste veckan ligger på 86 procent, vilket högre än köpandelen de senaste tolv månaderna som är 74 procent. Den höga köpandelen är ett sundhetstecken för börsen. Många insynspersoner är dock begränsade att handla aktier inför kommande delårsrapporter vilket medför att antalet köp är relativt få på veckobasis.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt.

 

Lundin Gold har trotsat marknaden under senaste två veckorna. Uppgången har resulterat i att en närmast horisontell trendkanal brutits vilket antyder att det skett ett positivt skifte i hur investerare bedömer bolagets ekonomiska utsikter. Ytterligare motstånd finns emellertid vid 35,55 kronor på medellång sikt, som behöver passeras för att en tydlig köpsignal ska ges.

Kortsiktiga styrketecken med högt RSI – indikerat positivt kortsiktigtm momentum – samt att omsättningen varit relativt hög under uppgångsdagar ökar möjligheten för att köptrycket bibehålls.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

 

Medivir B föll kraftigt under måndagen och fortsatte således utvecklingen innanför en fallande trendkanal på medellång sikt. Nedgången skedde i samband med att bolaget meddelat att man byter ut vd:n Christine Lind.

Med 10 dagar kvar till resultatrapport återfinns aktien strax över stöd från bottnar mellan cirka 32,50 och 35 kronor. Här har många investerare valt att köpa aktien tidigare. Stöden kan begränsa nedsidan och möjligen ge reaktioner upp, vilket öppnar upp för köpmöjligheter för den riskbenägne investeraren. En slutkurs under den nedre nivån skulle emellertid vara en tydlig säljsignal och kan användas som stop loss-nivå.

Investtechs rekommendation: Neutral.

 

Troax Group AB har brutit ned från en närmast horisontell trendkanal på medellång sikt. Detta antyder att det skett ett tydligt negativt skifte i investeraroptimismen. En säljsignal har utlösts och ytterligare nedgång för aktien indikeras.

Avståndet till nästa stödnivå vid 222 kronor på medellång sikt och närheten till motståndet vid 277 kronor antyder att dagens kurs kan vara en bra utgångskurs med avseende på risk reward.

Investtechs rekommendation: Sälj

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -