Investerarna tro på decemberhöjning

Makro En klar majoritet, 73 procent, av marknadsaktörerna tror att Riksbanken höjer räntan i december. 23 procent spår en höjning i februari medan 4 procent tror den kommer redan vid nästa veckas möte.

Det visar SEB:s återkommande enkät bland de större aktörerna, enligt ett kundbrev på tisdagen. Undersökningen genomfördes den 11-12 oktober.

En majoritet, 54 procent, tror samtidigt att Riksbanken vid mötet den 23 oktober kommer att i mer starka ordalag kommunicera att en höjning i december är aktuellt, medan resterande tror att de inte ändrar sin nuvarande kommunikation om en höjning i "december eller februari". 38 procent tror på en ökad sannolikhet för en decemberhöjning även i räntebanan.

Om Riksbanken lämnar sin räntebana och verbala kommunikation oförändrade så tror 65 procent att det inte blir någon marknadsreaktion, medan övriga i lika stora delar spår en starkare krona och högre ränta respektive motsatsen.

73 procent tror att Riksbanken i sin nya räntebana inte ändrar takten i höjningarna, medan 19 procent spår snabbare höjningar och 8 procent långsammare. 31 procent spår en andra höjning i juli 2019.

Vid mötet nu i oktober spår 58 procent att direktionen är enig, med reservationer mest sannolikt från Henry Ohlsson (19 procent) och Martin Flodén (19 procent).

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -