"Aktiemarknaderna är översålda"

Börs På kort sikt är aktiemarknaderna väldigt översålda. Europeiska och asiatiska aktier är lågt värderade samtidigt finns det utrymme för större nedgångar i USA, där en recession inte är långt borta. Det säger Neil Dwane, global chefsstrateg på kapitalförvaltaren Allianz till Placera.

Allianz Global Investors är en världens största kapitalförvaltare. Den sista juni hade bolaget 524 miljarder euro i förvaltat kapital. Neil Dwane har arbetat på bolaget sedan 2001.

”Värderingarna på den amerikanska aktiemarknaden är höga just nu. Vinsttillväxten befinner sig på toppnivåer. Om man ser ett år framåt så kanske vi redan har det bästa bakom oss. Trumps politik får USA att gå bättre på kort sikt men sämre på lång sikt. Den senaste börsnedgången ser jag som att det är USA som följer med resten av världen ner. De globala börserna har befunnit sig i en nedåtgående trend under hela året”, säger han.

Neil Dwane

Hur länge tror du att den nuvarande nedgången kan fortsätta?
”På kort sikt är aktiemarknaderna väldigt översålda. Det talar för att det kommer att stabilisera sig. Det som sedan avgör är hur rapportsäsongen blir. I USA är förväntningarna fortsatt väldigt höga. Man tror på en 15-procentig vinsttillväxtökning. Jag tror inte att företagen kommer att kunna möta de förväntningarna. Många amerikanska bolag klagar redan över problem att få lån och att försäljningen går trögare. 7–8 procents vinsttillväxt är mer realistiskt.”

Börjar marknaden prisa in en kommande recession i USA?
”Ja, marknaderna börjar nu räkna med att den amerikanska ekonomin saktar in. Frågan är om recessionen kommer i slutet av 2019 eller i mitten av 2020. Under de kommande kvartalen kommer marknaderna sannolikt att bli allt nervösare över ett sådant scenario. Det kan förstås hända att Trump gör något mer som ska få honom att bli återvald 2020. Det i sin tur kan artificiellt få marknaderna att stiga på kort sikt, men det kommer inte att vara bra på lång sikt.”

Varför är du så skeptiskt till den amerikanska ekonomin?
”Redan nu ser vi att de mest konjunkturkänsliga delarna av den amerikanska ekonomin börjar gå svagare som bil- och husmarknaden. Det visar att de mest räntekänsliga delarna redan känner av höjningarna. Sannolikt kommer vi att få ytterligare räntehöjningar i december, första kvartalet 2019 och under andra kvartalet 2019. Det kan vara så att räntehöjningarna redan nu kraftigt bromsar ekonomin. Det kan hända att vi redan under sommaren 2019 inser att de höjt räntan för mycket och för snabbt. Tyvärr kommer det då att vara försent att göra något.”

På vilken nivå tror du att räntan toppar i USA?
”Jag tror att styrräntan i USA kommer att toppa någonstans på 3 procent under nästa år. I bästa fall är USA:s ekonomin lite starkare än vad jag tror och då kanske räntan toppar på 3,5 procent 2020.”

Vad innebär det för resten av världen?
”Det kommer att ha stor betydelse för resten av världen. Dollarn kan komma att bli urstark Det är just nu osannolikt att se någon snabb räntehöjning från ECB:s sida. I bästa fall går de upp till nollränta. Världen nu ser ut lite som 1980-talet när USA under president Ronald Reagan avreglerade sin ekonomi och sänkte skatter samtidigt som inflation och styrräntor var skyhöga.”
 
”Trump gör ungefär samma saker som Reagan gjorde samtidigt som Fed höjer räntan. Om historien följer mönstret så kan vi komma att se en sista stor uppgång för dollarn, vilket skulle var jättebra för Europa och för tyska exportföretag, men det skulle sannolikt göra Trump irriterad.”

2018 trodde Allianz på asiatiska och europeiska värdeaktier och ni var samtidigt underviktade USA.
”Vi har haft helt fel där här året. Vi tyckte att värderingarna var för höga i USA och att andra marknader skulle gå bättre eftersom de är klart lägre värderade. Det intressanta är att det blev precis tvärtom; den amerikanska aktiemarknaden har stigit och de andra har sjunkit.

Även om vi haft fel tycker vi fortfarande att värderingarna är för höga. Värderingarna har inte stöd i aktiekurserna. Av det skälet är vi inte överviktade amerikanska aktier. Vid något tillfälle kommer värderingarna att ha större betydelse.”

Var ska man som investerare befinna sig nu?

Värderingarna är låga i Asien. Man kan nu köpa dollarnominerade obligationer och få 10 procents årlig ränta. Risken med Asien just nu är så klart det pågående handelskriget och den högt värderade dollarn.” 

”I Europa går det i nuläget inte att få någon avkastning på obligationer förutom möjligen i italienska statspapper, men för att köpa dessa måste man vara väldigt modig. När det gäller obligationer är det just nu amerikanska statsobligationer eller obligationer i Asien som gäller.”

Allianz investeringsstrateg tror att aktieinvesteraren kommer att bli mest lyckosam på de asiatiska och europeiska aktiemarknaderna framöver.

”När det gäller aktier så har marknaderna i Asien och Europa gått dåligt av helt fel skäl och av det skälet handlar vi idag tillväxtaktier i Asien och värdeaktier i Europa. I Europa ger storföretag idag en helt ok direktavkastning."

”Vi tycker om energisektorn och då särskilt europeiska energiaktier. De gynnas av det höga oljepriset. Det är ett förhållandevis säkert sätt att satsa på oljan.”



Vad ser du för risker framöver?
”Det finns många fastighetsmarknader i världen som är högt värderade just nu. I synnerhet gäller det husmarknaderna i Sverige och Norge, men även i Kanada och i Australien. Jag skulle var mycket försiktig med att investera i de banker som är exponerade mot dessa fastighetsmarknader. Jag räknar med att det kommer en större prisnedgång på de här fastighetsmarknaderna och då vill man inte äga bankerna som sitter på lånen.”

Vilken investeringsstrategi tror du på för 2019?
”Under de senaste åren har de som tagit maximal risk också fått maximal avkastning. Jag tror att den tiden nu går mot sitt definitiva slut. Investerarna måste ta många olika typer av risker för att få tillräcklig avkastning framöver.”

”För institutionella investerare som kan ha ett 20-årsperspektiv på sina investeringar finns det stora möjligheter inom infrastrukturinvesteringar. Behovet är enormt och världens regeringar har problem att finansiera dessa.”

Och det kan vara ett sätt att försäkra sig mot stigande inflation.
”Ja, vi har löst skuldkrisen i världen med att öka på skulderna ännu mer och svaret på att komma ut denna är genom högre inflation. Nu verkar det som om den kommer. Om det är rätt väg låter jag vara osagt. Hursomhelst måste försiktiga investerare nu navigera i en omvärld med hög inflation. De tvingas ta mer risk och köpa aktier och fastigheter. Det gäller då att inte köpa för högt värderade aktier och fastigheter.”

”Oavsett vad som händer i världen är man inte skyddad om man bara sitter på sina pengar. Vi har en inflation globalt på cirka 2,5 procent per år. Om du bara håller pengar innebär det att du på tio års sikt förlorat 35 procent av din köpkraft”, säger Neil Dwane.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -