Så blir du av med skräpet utan app

Privatekonomi: Stockholm Stad vill förbjuda en av sop-appen TipTapps tre tjänster, den mest populära bortforslingstjänsten. Beslutet har fått stor uppmärksamhet och möts av skarp kritik.

För många kan det vara problematiskt att bli av med stora mängder trädgårdsavfall eller grovsoppor. Startuppen TipTapp snappade upp problematiken för ett par år sedan och startade en ”sophämtningsapp”.

Med appen kan du fota det du vill ha hjälp att bli av med och sedan bestämmer du själv ett pris för upphämtningen av en frilansare. TipTapp tar sedan 10 procent av beloppet.

Grundidén med appen är att grannar ska kunna hjälpa varandra i sitt närområde, men så fungerar det inte riktigt i verkligheten. Faktum är att många idag försörjer sig på att bortforsla skräp genom TipTapp.

Appen går att använda i hela Sverige, men det är främst i Stockhom som användarna finns.  Totalt 150 000 personer har laddat ned appen. Med användare menas en person som laddat ned appen och skapat ett konto.

Men lagen säger att det är kommunerna som ansvarar om invånarnas hushållsavfall. Hur bortforslingen av grovsopor får ske varierar i olika städer.

I Göteborg Stad får man exempelvis bara lämna in grovsopor på återvinningscentraler max sex gånger per år, sedan får man betala för fler inlämningar. I vissa andra städer får man ett kort där alla inlämningar kontrolleras.

Stockholm sticker ut som en av få städer där man låter sina invånare lämna in en obegränsad mängd med avfall och tillfällen om man är privatperson. Detta faktum gör det möjligt för privatpersoner att genom TipTapp att livnära sig på bortforsling av skräp.  Och det är också anledningen till att Stockholm Stad vill förbjuda TipTapp.

”Det är vårt ansvar att säkerställa att sopavfall hanteras på ett bra sätt.  Lagen säger att privatpersoner får köra bort avfall utan avgift, eftersom kostnaden då bakas in i sopavgiften. Men företag som dumpar stora mängder avfall får betala för det”, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm Vatten och Avfall, som har hand om avfallshantering i Stockholm. Hon fortsätter:

”Men om du låtsas att du är privatperson men åker till tippen flera gånger per dag, och därmed lämnar in lika stora mängder som en företagare, men ändå inte betalar för det, då fungerar inte lagen som den är tänkt. Dessutom ska du då betala skatt som alla andra företag”.

TipTapp kommer att överklaga Stockholm Stads beslut.

”Vi anser inte att tjänsten är olaglig då vi gör en annan bedömning av hur undantagsreglerna bör tillämpas när privatpersoner gör sig av med grovavfall”, säger Tim Bjelkstam på TipTapp.

Andra sätt att bli av med grovsopor

Stockholm Stad försvarar beslutet med att det redan idag finns hjälp med bortforsling att få av kommunen.

Som villa- eller radhusägare går det att lägga upp ett abonnemang för trädgårdsavfall som kostar 1 000 kronor för perioden 1 april-31 oktober. Då får du ett 370 liters kärl utkört för insamling, och som töms varannan vecka.

Som privatperson går det att beställa hämtning av grovavfall, beställa upphämtning av en byggsäck eller hyra en container genom entreprenörer.

Entreprenören fakturerar antingen per kubikmeter, m3. eller per ton. Om entreprenören tar betalt i volym kostar det 115 kronor i fast avgift och sedan 135 kronor per påbörjad kubikmeter.

Om entreprenören tar betalt i vikt kostar det 115 kronor i fast avgift och sedan 1 800 kronor per ton.

Så kallade popup-containers finns runt om i Stockholm, både innerstaden och ytterstaden, under perioden april till oktober. Det handlar om två slags containers där den ena fungerar som en bytesdel där man kan byta till sig andras inlämnade prylar, och i den andra en inlämningsdisk där man lämnar sånt man vill bli av med.

Även farligt avfall och grovsopor i en storlek som man kan bära får lämnas in. Men här handlar det inte om några större mängder trädgårds- eller byggavfall.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -