Getinge, Medivir rasar på svag börs

Börs Stockholmsbörsen började måndagen med lägre kurser trots en vändning upp för de ledande börserna i New York under fredagen. I Asien backade börserna på bred front med de största nedgångarna i Tokyo.

Bland sektorerna i Stockholm avancerade bland annat energi i takt med att råoljepriset steg, men för de flesta branscher var det minussiffror. Hälsovård och industri fanns bland de sektorer som tappade mest.

OMXS30 hade strax efter klockan 10 backat 0,5 procent och aktier för cirka 2,1 miljarder kronor var omsatta.

Stort fokus låg under morgonen på Getinge, som föll närmast handlöst och tappade hela 12 procent. Bolaget reserverar 1,8 miljarder kronor i förväntade kostnader för skadeståndskrav, vilket kommer att påverka det tredje kvartalet. Skadeståndskraven har riktats mot dotterbolaget Atrium Medical i USA och Kanada, och gäller dess kirurgiska nätimplantat. Getinges vd Mattias Perjos sade vid en telefonkonferens att runt 900 stämningar har lämnats in i de båda länderna gällande implantaten.

Även Medivir föll tungt. Bolaget har utsett en tillförordnad vd i Uli Hacksell för att efterträda Christine Lind, som slutar med omedelbar verkan. Bolaget meddelade också att det avser att framöver fokusera på den kliniska portföljen. Aktien var ned drygt 15 procent.

Clas Ohlsons försäljning i september steg 6 procent och den organiska tillväxten var 2 procent. För jämförbara enheter i lokal valuta sjönk dock försäljningen med 2 procent i perioden. Aktien handlades 1,9 procent högre.

Electrolux retirerade 1,6 procent. Bolaget skriver i ett pressmeddelande att det inte kan uteslutas att den amerikanska varuhuskedjan Sears rekonstruktion kan få "väsentlig inverkan" på Electrolux framtida försäljning och resultatet inom affärsområdet Vitvaror Nordamerika.

Storytels styrelseledamot och största ägare Jonas Sjögren har köpt nästan 13.000 aktier i bolaget. Aktien avancerade 4 procent.

IT-återförsäljaren Dustin har fått en köprekommendation av Dagens Industri, som menar att en strukturellt växande marknad, goda förvärvschanser, aktiv ledning och ambitiösa mål signalerar tillväxtbolag. Dustin stärktes 0,9 procent.

Arctic Paper och Capacent avancerade kraftigt, med 7 respektive 10,2 procent, efter att ha köprekommenderats av Börsveckan. Klädbolaget RNB fick däremot en säljrekommendation och var 5,6 procent lägre.

Ett par rekommendationer från Handelsbanken fick synlig effekt: Bonava tappade 2,2 procent efter att ha sänkts från öka till minska av banken, och JM sjönk 3,9 procent efter att ha sänkts från köp till minska. JM:s låga försäljning i kombination med rekordmånga osålda lägenheter i pågående produktion är en problematisk kombination, anser Handelsbanken.

Atlas Copco har sänkts till neutral från köp av Bank of America Merrill Lynch och verkstadsaktien svarade med att backa 1,9 procent.

Närmaste hållpunkt på statistikagendan är detaljhandelssiffror från USA under eftermiddagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -