Fonderna som förlorar på Getinge

Fonder Det finns flera förlorare i måndagens kursslakt i Getinge. Placera har listat de fonder som överviktat finansbolaget mest i sina portföljer.

Getingeaktien föll omkring 14 procent på Stockholmsbörsen under måndagen, efter att bolaget reserverat 1,8 miljarder kronor i förväntade kostnader för skadeståndskrav. Det kommer att påverka det tredje kvartalet.

Skadeståndskraven har riktats mot dotterbolaget Atrium Medical i USA och Kanada, och gäller dess kirurgiska nätimplantat. Getinges vd Mattias Perjos sade vid en telefonkonferens att runt 900 stämningar har lämnats in i de båda länderna gällande implantaten.

Före dagens nedgång var Getinge värderat till 25 miljarder kronor och vägde 0,37 procent i SIX Return Index, som innehåller inkluderar alla noterade aktierna på Stockholmsbörsen. Getinge ingår också i OMXS 30-index som omfattar Stockholmsbörsen 30 mest omsatta och handlade bolag. Här är Getinges vikt högre på 0,6 procent. Men mest väger aktien i Carnegie Småbolagsindex där Getinge väger 1,3 procent.

Placera har tagit fram en lista över de förvaltare som tagit störst övervikt i aktien – och är dagens förlorare. Men det finns vinnare också. Principen för en aktiv förvaltare är enkel. Är det en aktie man tror mycket på så köper man in den i fonden med större del än vad aktien utgör i index. Det finns ganska många aktiva fondförvaltare som överviktat Getingeaktien och huvuddelen av dem är småbolagsfonder.

Mest överviktad Getinge är Affärsvärldenfonden. Den hör till de fonder som har absolut högsta avkastning i år. Men idag tar den stryk. Getingeaktien är en av fondens favorit innehav och placerar som det fjärde största innehavet med en vikt på 6,2 procent.

Fondbolaget Öhman fonder gillar också Getingeaktien. I den populära Öhman Sweden Micro cap väger aktien 2,3 procent. Vi hittar även i Öhmans Småbolagsfond där den väger 2,2 procent. Att vi hittar aktien i båda fonder är inte så konstingt då den erfarne Stefan Kopperud förvaltar båda fonderna.

Även den framgångsrika aktiva förvaltaren PrioNilsson har Getinge i två av sina fonder. Tyngst väger Getinge i hedgefonden PriorNilsson Idea med 2,3 procent. Men den hör inte till fondens tio största innehav.

De största förlorarna hos indexfonderna är PLUS Småbolag Sverige Index som följer Carnegie Småbolagsindex. Getinge är fondens sjuttonde största innehav med 1,3 procent.

Men nu finns det inte bara förlorare. De fonder som inte investerat i Getingeaktien är relativa vinnare idag. De största vinnarna på dagens kursfall är hedgefonder som har möjligheten att blanka aktien. Det innebär att man lånar aktien, säljer den på börsen för att köpa tillbaka den vid ett senare tillfälle till ett lägre pris och sedan lämna tillbaka den till ägaren.

Vi hittar aktien väl blankad hos brittiska hedgefondsförvaltaren Marshall Wace som har blankat 2,16 procent av totala antalet Getinge aktier, enligt Holdings.

Näst största blankning har AQR Capital som blankat Getinge aktier för motsvarande 1,6 miljarder kronor, vilket betalat sig idag. Men den stora amerikanska hedgefondsförvaltare Citadell blankade Getinge så sent som den 11 oktober.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 30 september.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -