Börshoppet står till rapportfloden

Makroveckan Efter en riktigt tuff vecka på världens börser riktas nu fokus mot rapportsäsongen som tar ordentlig fart i veckan som kommer.

Trots en viss lättnad i fredagshandeln var det en tuff vecka på finansmarknaden. Den svenska börsen drabbades extra hårt och backade med nästan 6 procent. Och sin vana troget fick sig också den svenska kronan lite stryk när riskaptiten på finansmarknaden sjönk dramatiskt. Detta trots ett högre inflationsutfall i september än väntat vilket gör att det lutar åt en svensk räntehöjning i december.

Däremot kan det konstateras att effekterna på kreditspredar på obligationsmarknaden varit begränsad och att guldpriset närmast står och stampar. Två tecken på att finansmarknaden inte drabbats av någon generell ”finanspanik”.

Oljepriset sjönk i veckan som gick och handlas nu kring 80 dollar per fat.

I veckan som kommer lär de mesta av marknadens fokus riktas mot rapportsäsongen som nu tar ordentlig fart. Hoppet om en börsrevansch ställs ju i allra högsta grad mot företagsrapporterna som förhoppningsvis ska visa på både god vinstutveckling och hyggliga framtidsförväntningar. Det kan ge börser världen över en skjuts uppåt.

I övrigt lär onsdagen bli intressant ur ett makroperspektiv när EU-toppmötet inleds md Brexit-förhandlingarna högst på agendan. Britterna lär få det hett om öronen vilket kan bidra till press på pundet. Även Italien lär få sig en släng av sleven efter att ha presenterat en budget med stigande underskott.

Dessutom publicerar den amerikanska centralbanken det penningpolitiska protokollet från det senaste räntemötet. Det kan bli en liten rysare för finansmarknaden om nya räntehöjningar diskuterats flitigt. Den senaste veckans finansiella turbulens kan dock ha dämpat räntehökarna en aning.

För svenskt vidkommande lär det mest handla om svårigheterna att få en ny regering på plats. Marknadseffekterna har än så länge varit marginella men om det börjar vankas nyval kan det sätta press på kronan.

Valueguards publicering på torsdag av priserna på bostadsmarknaden i september lär också hamna högt i nyhetsbevakningen. Givet annan statistik borde aktiviteten på bostadsmarknaden varit ganska sval i september. Sen får man se om det slagit på priserna och/eller på antalet avslut.

Måndag

Amerikanska hushåll väntas ha shoppat loss ordentligt i september. Hushållshumöret är på topp och arbetslösheten rekordlåg.

Tisdag

Kinesisk inflation väntas ha stigit något i september bland annat drivet av en svagare yuan. Nivån är däremot fortfarande inget bekymmer för centralbanken som kan fortsätta att stimulera den inhemska efterfrågan. Framtidsförväntningarna bland tyska analytiker och investerare väntas ha dämpats ytterligare i inledningen av oktober.

Onsdag

Brittisk inflation väntas ha sjunkit något i september medan inflationen i EMU-området rörts sig uppåt. I det senare fallet är dock kärninflationen fortfarande besvärande låg vilket är ett litet bekymmer för ECB som planerar att avslut obligationsköpet i slutet av det här året. EU-toppmöte inleds med Brexit-förhandlingarna högst på agendan. Kritiken mot Storbritannien väntas bli massiv vilket kan komma att pressa pundet. Federal Reserve publicerar penningpolitiskt protokoll.

Torsdag

Stort fokus på Valueguards publicering av bostadspriserna i september. Givet annan statistik skulle det inte förvåna om aktiviteten på bostadsmarknaden varit ganska sval i september. Frågan är om det också slagit på bostadspriserna.

Fredag

Under natten mot fredag publiceras de kinesiska tillväxtsiffrorna för det tredje kvartalet. Väntat är en tillväxt när den politiska ledningens mål om en tillväxt runt 6,5 procent. Mest intressant är siffrorna över utrikeshandel respektive industriproduktion. Det är här som handelskriget med USA ska börja märkas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -