Vinnare och förlorare på First North

Börs Småbolagsindex på First North har tappat 5 procent under en turbulent vecka på världens börser där storbolagsindex har sjunkit ungefär lika mycket.

Nedgångar triggades i gång i USA efter oro för högre räntor och statistik som varit stark, vilket fick investerarkollektivet att dumpa högt värderade teknikaktier.

Detta fick spridning och letade sig även ned bland de svensklistade småbolagen. Ett tydligt risk-off beteende har präglat handeln i veckan, vilket lett till nedgångar som inte har varit bolagsrelaterade i någon större utsträckning. Trots allt har det funnits ljusglimtar.

På First North har de större spelutvecklarna, THQ och Paradox Interactive båda, backat med runt 7 procent. Även finska Nitro Games har tappat i det svaga sentimentet med drygt 15 procent.

Bättre har det gått för Star Vault, hemmahörande i Malmö, som återhämtade tidigare fall i veckan med en större uppgång på fredagen. Dessa rörelser tog ut varandra och aktien noterades därmed oförändrad. Bolaget har inlett samarbete med gaming-pc-tillverkarna Alienware och Steelseries för att testa bolagets battleroyalespel Mortal Royale.

En av vinnarna denna vecka har varit Axichem, listat på First North, som utvecklar naturanaloga industrikemikalier. Bolaget har lanserat ett nytt varumärke, Axivite, inom kosttillskott som faller under epitetet nutraceuticals, ett samlingsnamn för funktionella livsmedel. Sedan tidigare finns tillstånd för produkten att säljas på den amerikanska marknaden. Aktien har stigit med drygt 17 procent.

Ett annat bolag som tillhört vinnarna är Follicum, listat på Spotlight, som forskar kring stimulering av hårväxt. Aktien har stigit med 14 procent. Bolaget ska presentera de viktigaste resultaten av fas 2a-studien i slutet av oktober.

Veckans ras har forskningsbolaget Apthahem stått för. Aktien tappade på besked om utökade studier för Apta-1 och behov av att göra en nyemission på 32 miljoner kronor.

Även nanoteknikbolaget Smoltek, som rusat kraftigt sedan listningen på Spotlight tidigare i år, tillhör förlorarna med en nedgång på drygt 31 procent under veckan. Aktien störtdök under måndagen efter att bolaget meddelat att ett licensavtal med en specifik kund inte blir av under 2018. Någon ny målsättning från bolaget har inte framkommit.

Även Kopy Goldfields, ett guldprospekteringsbolag verksamt i Irkutsk- och Amur-regionerna i Ryssland, har tappat. Aktien är ned med över 30 procent sedan bolaget meddelat om nyemission. Aktieägare som inte väljer att delta riskerar att bli utspädda med runt 23 procent. Emissionslikviden ska användas till att finansiera försäljningsaktiviteter av Krasnyprojektet samt 2018 års prospektering på Krasny.

Ett nytt bolag har tillkommit på NGM Nordic MTF i veckan. Det är energiteknikbolaget Metacon som haft handelspremiär. Aktien har stigit med 19 procent jämfört med teckningskursen. Bolaget utvecklar en teknik utifrån kolväten såsom biogas vilket skapar vätgas som sedan kan användas till el, värme eller drivmedel.

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -