På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Rensat USA-bord på Heta Listan

Heta Listan: Sötebrödsdagarna tog plötsligt slut på börsen. Höga värderingar och real ränteoro i USA har nu tagit ut sin rätt på Heta Listan.

Den snabba nedgången på amerikanska börsen, är likt uppgången dessförinnan, centrerad till tekniktunga bolag, vilka varit överrepresenterade på Heta Listan.

Den hårda motvinden har nästan skrapat rent vårt urval. Sju affärsförslag lämnar listan och bara två återstår (Xact Råvaror och Alfa Laval). Tack vare våra stop loss-order lämnar vi bordet med vinst i Visa och Worldpay. Square och Intuit, som nyligen togs tillbaka in på listan igen, har stoppats ut. Den här gången med förluster som resultat. Ambea och Take Two Interactive hann aldrig lyfta. Båda lämnar listan på minus.

Tekniktunga Nasdaq har hunnit falla nästan hela vägen ner till det långa medelvärdet MA200. Det finns inga vetenskapliga bevis som säger att en vändning kommer i närheten av medelvärdet men det senaste året har indexet studsat tillbaka vid ett flertal tillfällen kring dessa medelvärdesnäranivåer. Tror man på att den stigande trenden lever vidare närmare vi oss därför snart ett intressant läge.

I FANG-aktierna, som i mångt och mycket drivit uppgången, syns dock inget tydligt sammanfallande mönster aktierna emellan, vilket vi gärna sett efter dessa aktier varit ledarna i uppgången. 

Facebook-aktien befinner sig inte längre i en stigande trend. Amazon har istället ganska mycket fallhöjd kvar inom sin stigande trenden - och ned till det långa medelvärdet.

Netflix handlas närheten av MA200 och Alphabet precis under. Spretigt, beskrivet med ett ord.

Vad som hänt nu är inget att förvånas över. Den som följt Placeras skriverier vet att den paraboliska uppgången i USA varit en oro sedan hösten 2017. Sådana uppgångsfaser slutar nästan alltid i en snabba nedgång. Plötsligt tar euforin slut.

Likt förbannat tog de snabba kursfallen oss tillslut på sängen. Sån är verkligheten för enklare trendföljande investeringsstrategier.

Hela situationen skulle kunna hanterats annorlunda. Om bolag med höga värderingar helt sållats bort ur urvalet hade kursrasen inte drabbat oss lika hårt. Men då hade uppgångarna och det vinster vi redan kammat hem också uteblivit, för den amerikanska teknikdelen på börsen har varit högt värderad länge.

Stockholmsbörsen hann aldrig stiga över oktober-topparna från förra året. Ännu tydligare är nu det slagiga handelsintervallet med toppar under indexnivån 1 700 och bottnar kring 1 500-nivån. Där inom har Storbolagsindex handlats sedan början av 2017.

Hur ska vi agera nu?

Det finns inget krav att aktivt handla aktier på börsen vecka ut och veckan in. Vi slickar såren och samlar kraft i väntan på att den negativa rekylen klingar av, eller ökar ännu mer i intensitet. Då får vi användning av en helt annan verktygslåda i jakten på nya affärsförslag.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -