Guiden till tryggare placeringar

Fonder Känns dina placeringar för riskfyllda? Jag går här igenom de lite mindre volatila och säkrare investeringarna som jag tidigare tipsat om.

Räntefonder känns kanske som mest självklara valet för att sprida risken i portföljen. Det är en lågriskinvestering, men även en sådan kan backa om oron från aktier smittar av sig på bolagens betalningsförmåga. Då lär även företagskrediter ha möjligheten att sjunka i värde. Vilket gör att under en viss period kan även en låg riskräntefond gå minus.

Spiltan Räntefond Sverige är en av Placeras riktiga långkörare. Den har riktigt låg risk och förvaltas av erfarne Lars Lönnquist.

För den som vill ha något högre risk finns även systerfonden Spiltan Högräntefond. Fonden är aktivt förvaltad och placerar huvudsakligen i företagsobligationer, men kan även investera i andra värdepapper med betydande ränteinslag. Fonden placerar i nordiska bolag men tar ingen valutarisk. Den har som sagt högre risknivå och har gett en högre avkastning de senaste åren.

Andelen värdepapper med rörlig ränta (FRN - Floating Rate Note) är hög i fonden. Det innebär att räntan är bunden i tre månader varefter den justeras utifrån gällande Stiborränta, som i sin tur påverkas av Riksbankens reporänta. Det gör att fonden kan fortsätta skapa avkastning för när räntorna börjar stiga.

IKC Avkastningsfond är ett annat alternativ. Den har högre risk än Spiltan Räntefond Sverige men lägre än Spiltan Högräntefond. Fonden placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor.

Förvaltaren Lars Bredenberg på IKC Fonder har gjort ett mycket bra jobb sedan han tog över ansvaret för förvaltningen av fonden hösten 2013. Fonden stöptes om från en ren likviditetsfond till en fond med fokus på kreditrisk och resultatet är mycket bra. Fondens styrka de senaste åren är den stabila avkastningen.

Ett alternativ som har betydligt högre risk, är en fond som investerar i guld och ädelmetaller. Guldpriset har backat under året. Det har det gjort i takt med ett ökat risktagande, men sedan botten i mitten på augusti har guldpriset letat sig uppåt.

BGF World Gold A2 har haft en svag utveckling i år. Men den senaste månaden har fondens utveckling vänt då den stigit med knappt 4 procent. Guld och ädelmetaller brukar attrahera investerarkollektivet när det är oroligt på världens finansmarknader. Fonden investerar i huvudsak efter välskötta guld och ädelmetallsbolag med en dokumenterat bra ledning. Teamet fokuserar i huvudsak på gruvproducenter med låga kostnader, hög kvalitet och stark balansräkning.

Ett aktiefondsalternativ är en infrastrukturfond. UB Infra investerar långsiktigt i börsnoterade infrastrukturbolag och målsättningen är att få en väldiversifierad portfölj. Investeringar görs i likvida aktier och de har en lägre risk än aktiemarknaden i genomsnitt. Fonden har klarat av inledningen på oktober riktigt bra med positiv avkastning.

Hedgefonder har inte varit så populära de senaste åren, utan har varit förknippade med dyra avgifter och låg avkastning. Jag har plockat ut några som är intressanta och framförallt är de dagshandlade. Det innebär kort och gott att du kan köpa dem som en vanlig fond varje dag.

Den riktiga lågriskhedgefonden är Atlant Stability. Fonden strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Catella Nordic L/S Equity R är en aktiehedgefond med Norden fokus. Fonden förvaltas med en beräknad risk i intervallet 5 - 10 procent. Den senaste treårsperioden har volatiliteten varit 8,2 procent, vilket är nivå med Morningstar kategorisnitt och betydligt lägre än Stockholmsbörsens 12,1 procent.

De senaste tre åren har Catella Nordic Equity L/S R stigit i värde under 24 enskilda månader, vilket motsvarar 67 procent. Den tiden har inte varit en lätt period att förvalta aktier. Den innehåller mycket dramatik som en kinesisk börskrasch sommaren 2015, oljepriskollaps i början på 2016, Brexit, ett amerikanskt presidentval och nu oro kring tullar och ett globalt handelskrig. Historiskt har teamet lyckats balansera mellan upp- och nedgångarna på ett mycket bra sätt.

En annan aktiehedgefond med lite högre risknivå är PriorNilsson Idea. Fonden förvaltas aktivt av Torgny Prior och PO Nilsson. De har lång erfarenhet av aktieförvaltning och fonden startade i januari 2006. Fonden investerar i europeiska aktier med fokus på Norden. Fonden har de tre senaste åren lyckats få en högre avkastning till än lägre risk än Stockholmsbörsen, vilket är en bra prestation.

Den sista hedgefonden är Jupiter Global Absolute Return. Fonden skiljer sig från de flesta hedgefonder på marknaden då den har fokus på att blanka aktier. Då aktier tenderar att ha positiv avkastning i två av tre år är det en tuff uppgift för fonden. Man kan se fonden som en försäkring i portföljen. Som försäkringar är kostar de pengar stora delar av tiden. Men när den behövs som mest så har den historisk levererat.

Att fonden skiljer sig från många andra hedgefonder, var tydligt då den skapade positiv avkastning med 6,2 procent i januari 2016 när världens börser var i fritt fall. Även i juni 2017 gick fonden upp 3 procent när de flesta andra hedgefonder och aktiefonder hade svårt att leverera positiv avkastning. Och fondens avkastning är positivt i oktober.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -