Elände inprisat i Kappahl - med all rätt

Aktieanalys Kappahl hade inga goda nyheter att dela med sig av i sin bokslutsrapport. Lönsamheten pressas och den jämförbara försäljningen sjunker.

Kappahl har verkligen blandat och gett mellan kvartalen det senaste dryga året. Starka rapporter har varvats med svaga och aktien har åkt berg och dalbana i takt med utfallen. Efter en oväntat bra rapport i somras följde Kappahl upp med en svag rapport för det som är bolagets fjärde kvartal, juni-augusti.

Rörelseresultatet i perioden föll med 53 procent jämfört med året innan och landade 42 procent under snittprognosen inför rapporten enligt Factset.

Försäljningen i kvartalet landade hyggligt nära förväntningarna. Lönsamheten var dock klart sämre än väntat vilket drog ned resultatet. Tillförordnade vd:n Göran Bille konstaterar i rapporten att sommarvärmen kom tidigt i år, redan i maj. Mycket av de sommarkläder Kappahl hade fyllt upp lagren med var därför slutsålda redan innan det fjärde kvartalet startade.

Den rekordvarma sommaren spädde sedan på trenden med färre kunder i butikerna. För att hålla uppe försäljningen gasade Kappahl på med kampanjer och reor. Det bar frukt på översta raden men påverkade bruttomarginalen negativt. Den föll till 59,2 procent från 60,7 för ett år sedan.

Den starka försäljningen i maj var en bidragande orsak till att den förra rapporten överraskade positivt. Inte minst blev bruttomarginalen stark den gången, och steg faktiskt jämfört med året innan. Analytikerna var fortsatt optimistiska om bruttomarginalen och hade den här gången i snitt förväntat sig en förbättring på nästan en procentenhet.

I jämförbara butiker rapporterade Kappahl ett säljtapp på 1,6 procent i det fjärde kvartalet. Utfallet för hela räkenskapsåret blev en nedgång på 2,0 procent.

Sverige har svarat för 56 procent av omsättningen i Kappahl under det gångna räkenskapsåret. Totalt har omsättningen i Sverige backat 2,6 procent under året, påverkat bland annat av något färre butiker.

Störst nedgång har Kappahl noterat i Norge och Finland. Norge har under året svarat för 26 procent av omsättningen och Finland för 12. I Norge backade omsättningen med 6,3 procent under räkenskapsåret räknat i norska kronor. I Finland blev nedgången 7,5 procent. I både Norge och Finland hade Kappahl något fler butiker under årets fjärde kvartal än för ett år sedan.

Även i Polen har butiksnätet utökats något under det gångna året. Det fjärde kvartalet bjöd på en stark försäljningsökning i Polen men helårssiffran landade trots det något på minus. Göran Bille skriver i sitt vd-ord att resultatutvecklingen i Polen varit positiv.

Storbritannien är en ny marknad för Kappahl och där är det barnkonceptet Newbie som expanderar. Butiksbeståndet i landet är nu uppe i 6 stycken. Försäljningen under räkenskapsåret summerar till 16 Mkr varav hälften i det avslutande kvartalet. Göran Bille skriver att bolaget är nöjt med utvecklingen i Storbritannien.

Det är inte bara i Storbritannien som Newbie expanderar. Totalt under det gångna räkenskapsåret har 11 Newbie-butiker öppnats och kedjan består nu av 22 stycken butiker. Kappahl-beståndet är netto oförändrat sedan fyra butiker öppnats och fyra stängts.

I detaljhandeln är det numera online som all tillväxt finns. Borträknat Newbie-konceptet så stämmer det även för Kappahl. Medan försäljningen i jämförbara butiker backar har online-försäljningen ökat med 38 procent under det gångna året. E-handeln svarar nu för 5 procent av den totala omsättningen. I och med att över hälften av e-handeln hämtas upp i butikerna (så kallad click and collect) så bidrar den även till merförsäljning i butik.

Kappahls styrelse föreslår en utdelning på 2 kronor per aktie för det gångna räkenskapsåret. Det är oförändrat från året innan. Snittprognosen inför rapporten låg på 1,83 kronor. Med nuvarande kurs innebär utdelningen en direktavkastning på 7,0 procent.

De analytiker som bevakar Kappahl räknar enligt databasen Factset i snitt med att det innevarande räkenskapsåret kommer att sluta med oförändrad omsättning medan den faller en dryg procent året därpå.

Även lönsamheten spås förbli oförändrad och av det följer att vinsttillväxten blir obefintlig. Innevarande räkenskapsår väntas vinsten per aktie bli 3,41 kronor och nästkommande år 3,35 kronor. De prognoserna innebär i dagsläget p/e-tal på 8,3 respektive 8,4.

Direktavkastningen i Kappahl-aktien väntas uppgå till 6,5 procent om året de båda kommande åren.

Värderingen är uppenbarligen låg i Kappahl för tillfället men estimaten är också vidhäftade med en hög grad av osäkerhet. De lär också komma ned en bit i ljuset av den svaga avslutningen på det senaste räkenskapsåret.

Även Kappahls kunder går allt mer över till att handla kläder på nätet. E-handelsrevolutionen innebär betydligt tuffare krav på logistik-kedjan. Nyhetstempot är snabbare på nätet och kunderna förväntar sig snabba och gratis leveranser och returer. Utan dyra lokaler och personal kan online-aktörerna även hålla priser som är tuffa att matcha för butikskedjorna.

Kappahl har rent försäljningsmässigt klarat det gångna året bättre än exempelvis MQ som tappar stort i befintliga butiker. Det har dock skett på bekostnad av lönsamheten och trenden är inte direkt uppmuntrande. Den strukturella motvinden lär inte dämpas de närmaste åren och Kappahl får nog vara glada om resultaten marscherar på stället, som estimaten idag pekar på.

Mycket elände är inprisat i Kappahl-aktien på dagens nivåer. Framtiden är dock väldigt oviss och det känns som om sannolikheten fortfarande är större för negativa överraskningar än för positiva sådana. Därför behåller vi en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 28,27 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -