Naturgasaktierna har fått flyt

Börs Efterfrågan på flytande naturgas stiger kraftigt i Asien och Europa. Naturgasaktierna vädrar morgonluft efter många tuffa år.

I Asien och Europa kostar för närvarande en miljon british thermal unit (BTU) runt 10 amerikanska dollar medan samma enhet i USA kostar runt tre dollar. Det finns alltså stora vinster på att skeppa naturgas till Asien och Europa från USA.

Ett bolag som tjänar på detta är amerikanska Cheniere Energy som äger och driver terminaler för flytande naturgas -  LNG-terminaler - i USA. I år är aktien upp över 20 procent. Den genomsnittliga riktkursen för aktien ligger på 76 dollar. Idag handlas aktien till 66 dollar. Cheniere Energy är störst på LNG-terminaler i Nordamerika.

LNG står för Liquefied Natural Gas. Flytande naturgas består till största delen av metan. Gasen blir flytande när den kyls ner till minus 162 grader. Det gör också att den blir mycket lättare att transportera eftersom volymen minskar hela 640 gånger.

En annan spelare på denna marknad är amerikanska Texasbaserade Tellurian. Företaget har dock diversifierat sig och försöker äga hela kedjan från att driva gasprojekt till att äga och driva LNG-anläggningar både för produktion och för förvaring och lastning.

Tellurian äger 40 procent av vad som kommer att bli världens största LNG-anläggning när den står klar 2023. Det är anläggningen Driftwood utanför Louisiana. När den står klar kommer den att ha en kapacitet på att producera 27,6 miljoner ton flytande naturgas per år, alltså nästan 10 procent av världsförbrukningen.

Tellurian spås öka omsättningen kraftigt under de kommande åren. I år väntas omsättningen fördubblas och nästa år spås den fyrdubblas. Hittills i år har aktien backat 4 procent.

Även norska Höegh LNG har specialiserat sig på LNG-terminaler. De utvecklar, bygger, äger och driver flytande LNG-terminaler. Samtliga bevakande analytiker sätter köp på aktien och bolaget spås stadigt öka omsättningen under de kommande åren. Trots detta är aktien ner 30 procent i år. Höegh är också en av de mindre spelarna med ett börsvärde på bara 3,4 miljarder norska kronor.

Ett mer diversifierat alternativ är tyska gasbolaget Linde som inte bara sysslar med flytande naturgas utan också har flera andra ben att stå på. Linde är bland annat världens största producent av industrigaser som används inom stål-, elektronik- och matproduktion. Linde köpte svenska Aga i början av 2000-talet. Aga är det största industrigasbolaget i Norden och Baltikum. Aga driver även en LNG-terminal i Nynäshamn. Aga har sitt huvudkontor på Lidingö.

Under räkenskapsåret 1 juli 2017–30 juni 2018 steg efterfrågan på flytande naturgas (LNG) i världen med 9 procent jämfört med samma period räkenskapsåret innan. Totalt förbrukades 297 miljoner ton flytande naturgas i världen. Efterfrågan är klart störst i Asien. Under de kommande åren spås världsförbrukningen stiga med cirka 5 procent årligen.

Det är framför allt USA som driver på för att världen ska använda mer flytande naturgas. Fram till för några år sedan hade till exempel Europa i stort sett inga LNG-terminaler. Idag finns det sådana i Frankrike, Nederländerna, Polen och Litauen. Även Tyskland bygger nu sin första LNG-anläggning för att kunna ta emot flytande naturgas via sjötransporter.

Fördelen med att förbränna naturgas istället för kol är att det inte uppstår några partikelutsläpp och nästan inga svavelutsläpp. Det frigörs också mindre växthusgaser och koldioxid jämfört med andra fossila bränslen och då framför allt kol som till stor del används i Asien och Östeuropa för att producera el.

Särskilt stor är efterfrågan på flytande naturgas i Asien eftersom stora delar av den världsdelen saknar pipelines.

En grupp av bolag som gynnas av detta är rederier med gastransportfartyg. Raterna för att hyra dessa fartyg har rusat i höjden från cirka 10 000 dollar per dag i genomsnitt 2016 till cirka 58 000 dollar per dag 2018.

Högstanoteringarna i september låg på runt 100 000 dollar per dag. Raterna ligger nu på nivån som rådde 2013. Det råder brist på tankfartyg som kan frakta flytande naturgas. Fraktraterna spås stiga till 75 000 dollar per dag år 2020.

Två bolag som kan komma att dra nytta av detta är LNG-rederierna GasLog och Golar LNG. Golar LNG redovisade visserligen ett uselt resultat under andra kvartalet, men valde trots det att höja utdelningen eftersom man vet att raterna stiger kraftigt framöver. 2019 räknar bolaget med ett starkt helår. Hittills i år är Golars aktie ner 35 procent. GasLogs aktie är upp 2 procent.

Vid sidan av nischspelarna så tjänar stora traditionella olje- och gasbolagen också pengar på den ökade efterfrågan av naturgas och på flytande naturgas. BP, Royal Dutch Shell och ryska Gazprom ADR har alla stigit i år främst beror uppgången naturligtvis på uppgången för oljepriset men de gynnas också av naturgastrenden. Deras aktier är hittills i år upp med 9, 3 och 20 procent.

Aktie Land Börsvärde miljarder EUR Inriktning
Royal Dutch Shell Nederländerna 246 Olja och gas
BP Storbritannien 130 Olja och gas
Gazprom ADR Ryssland 48 Olja och gas
Linde Tyskland 38 LNG-anläggningar, industrigas
JXTG Japan 22 Olja och gas
Woodside Petroleum Australien 22 Olja och gas
Cheniere Energy USA 15 LNG-anläggningar
Sinopec Engineering Kina 4 Bygger LNG-infrastruktur
Kosmos Energy USA 3 Gasprospektering
Golar LNG Bermuda 2,5 LNG-rederi
Tellurian USA 1,9 LNG-terminaler
VTG Tyskland 1,5 Logistik
GasLog Monaco 1,4 LNG-rederi
Clean Energy Fuels USA 0,5 Gastankställen i USA
Hoeegh LNG Holdings Norge 0,4 LNG-terminaler
       
Källa: Bloomberg      
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -