SvD: Oscar-köpare går till kronofogden

Börs Det finns köpare i Oscar Properties projekt 79&Park på Gärdet samt i Östermalmsprojektet Nybrogatan 19 som vänt sig till Kronofogden för att få tillbaka sina handpenningar i spåren av förseningar.

Det skriver SvD Näringsliv.

En köpare i projektet Nybrogatan 19 vill ha tillbaka sin handpenning på 1,4 miljoner kronor på grund av försenad inflytt. Oscar Properties håller dock pengarna låsta.

Tidningen rapporterar om andra liknande fall i 79&Park samt Nybrogatan 19. Det gemensamma för ärendena hos Kronofogden är att köpare vänt sig till jurist för att försöka avbryta sina köp, och att det därefter varit en långdragen skriftväxling innan ärendena lämnats till Kronofogden.

Oscar Properties, som för sina föreningar anlitar advokatbyrån DLA Piper, har hittills haft en helt annan syn. I ett brev till avhopparnas jurist, skriver bolaget att förskotten kan hållas inne ända till dess man har beräknat eventuellt skadeståndskrav mot de kunder som inte fullföljer sina förhandsavtal om köp av våningarna.

Det har sedan tidigare i media framkommit att omkring ett års försening av Oscar Properties projekt 79&Park, med 169 bostäder, inneburit att vissa köpare velat dra sig ur sina förhandsavtal. Oscar Properties har framhållit att den tingsrättsdom som gett en köpare rätt att häva ingånget avtal om köp av bostadsrätt då tidpunkten för upplåtelseavtal och tillträde i projektet från fastighetsbolaget och utvecklaren Savana försenats med upp till tio veckor inte har någon bärkraft för de avtal som Oscar Properties ingår.

"Enligt vår första granskning av domen har den ingen påverkan på oss eftersom den gäller en helt annan avtalskonstruktion än den som vi använder", skrev vd:n Oscar Engelbert till Nyhetsbyrån Direkt i juli. Han förde fram att Oscar Properties håller sina "åtaganden gällande upplåtelser" och att bolaget i sina avtal är "tydliga med att ange att tillträdestiden endast är preliminär".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -