EU:s pensionskonto - inget för Sverige

Pension: Ett nytt pensionskonto för privat pensionssparande på EU-nivå är på väg att se dagens ljus. Men trots att Sverige är ett EU-land kommer dörren att vara stängd för svenska folket.

Det är inte bara här på hemmaplan som diskussionerna kring vikten av privat pensionssparande pågår. Faktum är att frågan om finansiering av de framtida pensionerna är en av de hetaste frågorna på den politiska agendan i de flesta länderna inom EU.

Ett privat pensionssparande blir nämligen allt viktigare för att komplettera den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Trots det har bara 27 procent av alla européer mellan 25 och 59 år idag ett privat pensionssparande, enligt EU-kommissionen som därför har arbetat fram ett förslag som ska göra det enklare och stimulera till ökat sparande.

Det handlar om en pensionssparprodukt som ska kunna fungera gränsöverskridande. Den kallas PEPP, Pan-European Personal Pension Product. Genom PEPP förväntas sparandet inom EU att öka med 700 miljarder Euro, till 2 100 miljarder euro år 2030, jämfört med 1 400 miljarder euro utan en PEPP-produkt. 

Den nya pensionsprodukten ska kunna erbjudas av försäkringsföretag, banker, tjänstepensionsinstitut och fondförvaltare med samma skattevillkor som för andra befintliga nationella sparprodukter.

Det ska även vara möjligt att flytta sparandet mellan olika institut och även mellan olika EU-länder, till en i förväg fastställd avgift. En sådan flytt ska, enligt förslaget, kunna ske vart femte år.

Det nya pensionskontot är ett tydligt exempel på att EU-kommissionen uppmuntrar medlemsländerna att införa skattesubventioner på privat pensionssparande för att få medborgarna att börja pensionsspara.

"Jag välkomnar de framsteg som gjorts när det gäller dessa viktiga konsument- och investerarförslag, det är en viktig milstolpe för att bygga kapitalmarknadsunionen. Vi behöver gränsöverskridande investeringar för att stärka den inre marknaden, vilket i slutändan kommer att gynna konsumenterna genom att öka valet och konkurrensen”, sade EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis, ansvarig för finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen i somras.

Men trots det väljer Sverige att gå i motsatt riktning. Som ett av få länder i EU har Sverige valt att inte erbjuda sina medborgare något skattegynnat pensionssparande.

”I Sverige har vi valt att inte skattesubventionera privat pensionssparande. PEPP-förordningen innehåller inte heller bestämmelser om att produkten ska vara skattegynnad”, sägersocialminister Annika Strandhäll.

 Annika Strandhäll

”Däremot uppmanar kommissionen staterna att beskatta på samma sätt som man i dag beskattar liknande nationella produkter. Det kommer vi fortsatt att förhålla oss till”. 

Tyvärr kommer det nya pensionskontot alltså inte att få någon större betydelse i Sverige eftersom det kommer att ha samma skattevillkor som befintliga sparprodukter i respektive EU-land. Och som det ser ut i Sverige just nu så saknas skatteincitament för pensionssparande.

”Intresset i Sverige är obefintligt eftersom vi inte har något privat pensionssparande i Sverige. Man kan lika gärna kan spara på annat sätt utan några begränsningar vad gäller hur sparandet får tas ut. Men om vi flyttar utomlands kan vi dra nytta av det landets avdrag”, säger Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring.

Eva Erlandsson tycker att det är märkligt att Sverige väljer en annan väg när problemen är desamma som inom EU vad gäller tillräckliga pensioner.

”Från Svensk Försäkrings sida hoppas vi att kommande regering tänker om och inför ett subventionerat pensionssparande snarast. Frågan om tillräckligheten i pensionerna är mer aktuell nu än 2016 när avdraget slopades”.

Eva Erlandsson 

Hon menar att det är först nu de som i sin helhet omfattas av det nya pensionssystemet går i pension och då blir trycket på beslutsfattarna att göra något högre.

”Sedan kan det landa i höjda pensionsåldrar, höjd avgift till det allmänna pensionssystemet, subventionerat privat pensionssparande eller en kombination av olika åtgärder. EU lär inte sätta någon press, den här frågan ligger helt på medlemsländerna att avgöra”.

Svensk Försäkrings förslag i en rapport från 2016, är att det införs en ny form av pensionskonto, som under sparandeperioden är identisk med exempelvis en kapitalförsäkring.

Efter pensioneringen sker utbetalningarna varje månad, livet ut. Man ska kunna sätta in obegränsat med pengar på kontot och sedan matchar, subventionerar, staten sparandet med exempelvis 20 procent av beloppet upp till ett tak. Om de sparade pengarna tas ut i förtid, dras subventionen tillbaka.

”Vi sitter just nu och diskuterar i branschen hur vi tycker att ett pensionssparande på bästa sätt skulle kunna subventioneras och det är inte säkert att vi landar i varianten som vi skrev om i rapporten från 2016”, poängterar Eva Erlandsson.

Då kan PEPP bli verklighet

Europaparlamentet röstade nu i september för att påbörja förhandlingar med Ministerrådet. En förordning om PEPP kan därför väntas komma under våren 2019.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -