USA-ränta avgörande för börshumöret

Makroveckan Lite svalare världskonjunktur, stigande amerikanska räntor och fortsatt handelskonflikt gjorde investerare nervösa i veckan som gick. I veckan som kommer är räntor åter i fokus när inflationssiffror för september publiceras.

Fortsatt hög risk för eskalerande handelskonflikt och kraftiga ränteuppgångar i USA gav finansmarknaderna lite skrämselhicka under veckan som gick. Den svenska börsen backade med 1,7 procent. Att den amerikanska dollarn dessutom stärktes bidrog till extra press på tillväxtekonomierna och MSCI Emerging Markets sjönk med hela 4,5 procent.

Dessutom måste det konstateras att den svenska kronan, sin vana troget, tappade när det skakade till på finansmarknaderna. En dollar kostar nu åter över 9 kronor (9,08) och en euro 10,45 kronor.

Den amerikanska tioårsräntan handlas nu kring 3,22 procent, vilket är den högsta nivån sedan 2011, och hur den amerikanska räntan utvecklas under veckan betyder mycket för börshumöret.

Därför hamnar också torsdagens amerikanska inflationssiffror under lupp. Väntat är en lite dämpande inflation och möjligen skulle det kunna ge riskaptiten förnyad skjuts.

På torsdag publiceras dessutom de svenska inflationssiffrorna för september. De kan bli avgörande för huruvida Riksbanken kommer att höja räntan i december eller februari. Håll särskild koll på den underliggande inflationstakten där energipriserna räknas av. Enligt Riksbankens egen prognos ska KPIF exklusive energi studsa upp till 1,6 procent.

På onsdag ska EU:s särskilde Brexit-förhandlare, Michel Barnier, presentera hur EU ser på den framtida relationen med Storbritannien. Något som kan få pundet att skaka till för vi räknar med att EU:s syn på många punkter skiljer sig från den brittiska synen.

Vi noterar också att högerpopulisten Bolsonaro hade stora framgångar i det brasilianska presidentvalet men inte nådde de 50 procent av rösterna som krävdes. Nu blir det en ny valomgång den 28 oktober.

Måndag

SEB:s boprisindikator har redan presenterats och den sjönk till 22 i oktober. En lite besvikelse även om det fortsatt är en majoritet av hushållen som tror på stigande bostadspriser. Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha dämpats något.

Tisdag

Den tyska handelsbalans väntas visa fortsatt stora överskott i augusti. Det kan provoceras president Trump som även har EU i skottgluggen gällande handelsfrågorna. Möjligen blir han på lite bättre humör när humöret bland amerikanska småföretagare presenteras senare under dagen. Humöret väntas vara på topp och det stödjer Republikanerna chanser inför mellanårsvalet.

Onsdag

Norsk inflation väntas ha dämpats något i september men ger fortsatt stöd till fler räntehöjningar från Norges bank. Inflationsförväntningarna i Sverige presenteras och vi tror att de kan ha stigit en aning. Sannolikt har också hushållens konsumtion studsat upp i augusti efter ett synnerligen svagt juli.

Torsdag

Den svenska inflationen väntas ha stigit i september. Avgörande för en räntehöjning i december eller februari är om den underliggande inflationen, där energipriserna räknas av, också börjar uppvisa en stigande trend. Den sista pusselbit som saknas för att Riksbanken ska kunna skrida till verket. Amerikanska inflationssiffror kan bli viktiga för den mer generella riskaptiten. En lite lägre siffra kan ge lugnare ränteutveckling.

Fredag

Viktiga import- och exportsiffror från Kina. Fortsatt hög import och lite svalare export stödjer landet i handelsdiskussionerna med USA. Dessutom viktigt för synen på kinesiska ekonomi i stort då den under senare tid visat tecken på att svalna av.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -