Stjärnförvaltare spår lägre oljepris

Fonder Allt fler tror oljepriset kan nå 100 dollar fatet. Den 4 november träder Iran-sanktionerna i kraft men oljepriset har större sannolikhet att sjunka än att stiga, enligt två framgångsrika oljebolagsförvaltare.

Placera har träffat de båda förvaltarna Hans Berglund och Dan Lindström som förvaltar olje- och energifonden ProxyPetroleum Energy. Deras fond har haft en stark utveckling i år och de berättar hur de tror oljepriset utvecklas när väl sanktioner mot Iran införs fullt ut.

 Hans Berglund och Dan Lindström

Men först backar vi bandet och ser på var vad som Iran sanktionerna innebär.

USA gav ett tydligt besked i våras att de drar sig ur Iran-avtalet. Och nya betydligt hårdare sanktioner mot Iran kommer att införas. De nya sanktionerna har införts i flera steg. Men från den 4 november slår man till mot Irans oljeexport. USA har gjort klart för omvärlden att de länder som fortsätter att importera olja från Iran efter det datumet riskerar att drabbas av finansiella åtgärder från USA.

Iran exporterar i genomsnitt 2,5 miljoner oljefat per dag. Finansmarknaden räknar med att huvuddelen av den exporten kommer att strypas när sanktionerna träder i kraft.

Kina, Indien, Japan och Sydkorea är Irans största kunder, och köper motsvarande 65 procent av Irans totala oljeexport. Men det exporteras även iransk olja till flera europeiska länder, exempelvis Italien, Spanien, Frankrike och inte minst Turkiet.

Marknaden räknar med att USA kommer att vara framgångsrik med påtryckningar för att få importerande länder att sluta köpa iransk olja. De nära USA-lierade länderna Sydkorea och Japan har gett tydliga signaler att de kommer sluta med import av olja från Iran. Indien förhandlar fortfarande med USA för att få ett undantag, så kallad ”waivers”.

Hur Kina gör med sin stora iranska oljeimport blir avgörande för just Iran. Men den senaste tidens oljeprisuppgång tolkar marknaden som att den stora delen av Irans export kommer att försvinna från oljemarknaden när sanktionerna träder i kraft om en månad.

”Det finns viss reservkapacitet av olja på världsmarknaden. Ryssland har sannolikt ökat sin produktion den senaste tiden med upp till en halv miljon fat per dag, vilket kompenserar till viss del för Irans bortfall. Men USA-sanktionerna skapar oro och ger oljepriset en riskpremie som skapar ett högre oljepris. Precis det som vi ser idag med ett oljepris på runt 85 dollar fatet”, säger Dan Lidström.

Det finns flera faktorer som försvårar det oljepussel som nu läggs bland världens oljeimportörer, när man ska kompensera för Irans olja.

”Det är faktiskt en ganska komplicerad apparat för ett oljeraffinaderi att ändra oljeleverantör. De kinesiska oljeraffinaderierna behöver iransk olja. Hela raffinaderier är anpassat för de unika egenskaper som just den iranska oljan har. Det skulle ta lång tid att bygga om raffinaderiet för att anpassa det till amerikansk olja som har andra egenskaper. Det är som att tanka en bensinbil med diesel”, säger Hans Berglund.

Inget bolag i oljekedjan vill ha brist på olja, vilket hämmar produktionen.

”När det gäller oljeproduktion och hela olje-kedjan, så är det mycket viktigt att inte hetsa fram olja. I oljefälten i Saudiarabien där man använder vatten när man tar upp olja, är det viktigt att produktionen sker i balans och man inte ändrar den för snabbt. Det gäller även i andra delar av kedjan som exempelvis hos raffinaderierna – hets ger obalanser som på sikt kan äventyra hela produktionen”, säger Hans Berglund.

Flera av oljemarknadens aktörer har de senaste veckorna börjat tro på ett kortsiktigt oljepris kring 100 dollar i spåren av Iran-sanktionerna.

”Vi tror att marknaden redan har diskonterat sanktionerna i dagens oljepris. Tänk om det blir en lösning på konflikten, då faller priset på olja betydligt. Jag har svårt att se flera triggers för oljepriset på kort sikt som kan fortsätta lyfta det. Bland annat är hösten normalt ingen stark period för oljepriset. Och jag skulle inte bli förvånade att när vi är framme vid den 4 november, så kan oljepriset falla tillbaka precis som det gjorde när Irakkriget bröt ut och USA väl invaderade”, säger Hans Berglund.

När jag frågar hur de agerat med fondens innehav vid den senaste tidens oljerally, så berättar Hans att de viktat om till fler amerikanska oljeproducenter.

”Men framförallt tycker vi att naturgas är extra intressant nu. Naturgaspriset har inte hängt med oljeprisuppgången. Inom naturgas har vi gjort flera intressanta investeringar den senaste tiden som vi tror kommer att få en spännande utveckling”, säger Hans Berglund.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -