Så investerar du bäst i Brasilien

Fondkommentar Det viktiga brasilianska presidentvalet närmar sig till helgen. Samtidigt finns flera Brasilienfonder bland vinnarna den senaste månaden. Placera guidar dig som vill ha en Brasilienexponering till de olika fondvalen.

Det finns flera saker att glädjas åt i Latinamerika. Ett nytt frihandelsavtal som ersätter det gamla NAFTA avtalet är på plats. Det ser ut att var lite sämre för Mexico än det gamla. Men marknaden uppskattar att det blev ett nytt frihandelsavtal mellan USA, Kanada och Mexico. Och det blir långt, hela 16 år.

Den 7 oktober är det första valomgången i det brasilianska presidentvalet. Det är ett viktigt val för hela Latinamerika, då Sao Paolobörsen är regionens klart ledande börs. Totalt utgör de brasilianska bolagen över halva börsvärdet i Latinamerikaindex. Näst störst är Mexico.

Landvikt I MSCI Emerging Markets Latin America Index

Vill du läsa mer om det brasilianska valet så har Placeras makrostrateg Pekka Kääntä gått på djupet.

Det finns flera vägar till Brasilieninvesteringen för den som är intresserad. Bland de mest självklara fondvalen är en ren Brasilienfond som ger 100 procents exponering mot Sao Paolo-börsen. Men det ger också klart högst risk.

Sao Paolo-börsen har en risk mätt som standardavvikelse på hela 35 procent för de senaste tre åren. Ett bredare tillväxtmarknadsindex har 14,5 procent som jämförelse. Och mäter du mot globalt aktieindex sjunker risken ytterligare till låga 10 procent.

Den höga standardavvikelsen har att göra med att börsen är riktigt råvaru- och finanstung. Den består till en tredjedel av cykliska råvaru- och oljebolag. Även finansbolagen väger en tredjedel.

De 10 största bolagen på Sao Paolo-Börsen

Sao Paolo-börsens största bolag är råvarugiganten Vale som har ett marknadsvärde på runt 400 miljarder kronor och utgör själv runt 13 procent av det totala börsvärdet.

Man kan snabbt konstatera att risken är hög, och avkastningen för de senaste fem åren för fondkategorin Brasilienfonder har varit skral med en uppgång på 6,7 procent. Men på tre år sikt har den varit desto högre, 74 procent. Detta trots att fondkategorin har backat runt 5 procent sedan årsskiftet, mätt i svenska kronor.

Värderingen på den brasilianska börsen är historiskt låg och har ett p/e-tal för nästa år på 10. Det kan jämföras med p/e-tal 11,5 för tillväxtmarknadsindex och drygt p/e-tal 15 för globalt aktieindex.

Brasilienfonder är liten fondkategori som består av fem aktivt förvaltade fonder. Endast HSBC GIF Brazil Equity AC har positiv avkastning i år, med dryga procenten. Fondens bästa bidrag i år är Latinamerikas största pappersproducent, brasilianska Suzano Papel E Celulose SA, med en uppgång på hela 137 procent mätt i lokal valuta. Avkastningen i kronor blir lägre med tanke på att den Brasilianska realen tappat ganska mycket i värde under året, exempelvis har den tappat 20 procent mot den amerikanska dollarn.

Vill man ha fortsatt stor Brasilienexponering men en klart lägre risknivå i fonden är en bredare Latinamerikafond ett intressant val.

Nu sjunker standardavvikelsen betydligt, till 25 procent för de senaste tre åren. Brasiliens vikt är drygt halva Latinamerika-index, följt av Mexico med 29 procent. Av de tio största bolagen i Latinamerika så är sex stycken på listan från Brasilien. Och Vale är fortfarande det största börsbolaget mätt i börsvärde i regionen.

Fondutbudet för Latinamerikafonder är större. I nätbanken Avanza som har brett utbud av fonder finns 13 olika fonder.

Avkastningen i år är högre än Brasilienfonderna och i snitt har fondkategorin stigit med 3,4 procent. Och SEB Latinamerika som är bästa fonden i år har stigit med drygt 12 procent. Bland årets aktieraketer i fonden hittar det colombianska energibolaget Ecopetrol som stigit 90 procent sedan årsskiftet.

Latinamerikafonder har klart högre avkastning än Brasilienfonder de senaste fem åren med 21 procent. Men på tre år har faktiskt Brasilienfonder varit en bättre investering.

En fondkategori som var populär under den fösta delen på 00-talet var BRIC-fonder. Det var fyra stora länder på tillväxtmarknaderna med bra tillväxt- och investeringspotential: Brasilien, Ryssland, Indien och Kina (China).

Nu lever fondkategorin en tynande tillvaro. Hos Avanza finns det tre fonder att välja mellan. I år har fondkategorin en nollavkastning. Men det skiljer mycket mellan ländernas avkastning. Ryssland har gått bra i spåren av ett stigande oljepris, medan Kina har backat tvåsiffrigt efter det eskalerande handelskriget med USA.

Kina väger tyngst i BRIC-fonderna, oftast mellan 50 – 60 procent. Det syns inte minst på listan över de tio största bolagen. Här kommer brasilianska Vale först på nionde plats. Och de sju största bolagen är alla kinesiska med Tencent Holding och Alibaba som största bolag.

Brasiliens andel är mellan 10 - 15 procent av fonden. Det är en betydlig minskning från drygt 50 procent som Brasilien normalt utgör i en Latinamerikafond. Bästa fond i år är Schroder ISF BRIC A med en 3-procentig uppgång. Fonden investerar huvudsakligen i stora bolag, drygt 96 procent av kapitalet. Och investeringarna är koncentrerade till ett relativt litet antal aktier, idag 54 stycken.

Brasilien räknas som ett tillväxtmarknadsland. Men det väger lätt i MSCI Emerging Markets som är det mest använda indexet för att mäta temperaturen på aktierna noterade i tillväxtmarknaderna. Brasiliens vikt sjunker till 6 procent i en indexfond med inriktning på tillväxtmarknaderna. Största landet är Kina med 30 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -